|

Valiant Shield 2016 – fotózkodó kötelék

A 2016-os Valiant Shield hadgyakorlaton U.S. Navy részéről résztvett hadihajók záró fotózkodás céljából összeállt köteléke.

A 2016-os Valiant Shield hadgyakorlaton U.S. Navy részéről résztvett hadihajók záró fotózkodás céljából összeállt köteléke. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Christian Senyk,

A Valiant Shield hadgyakorlat egy 2 évente, csak az Egyesült Államok fegyveres erőinek részvételével megrendezendő hadgyakorlat. Az idei gyakorlaton a Carrier Strike Group Five és az Expeditionary Strike Group Seven vett részt a U.S. Navy részéről. Előbbi a USS Ronald Reagan repülőgép hordozó (CVN 76), utóbbi a USS Bonhomme Richard (LHD 6) helikopter-hordozó vezetésével. Az Egyesült Államok légiereje vadászokat és bombázókat küldött agresszor szerepkörben a Guam és a Mariana-szigetek körzetében megrendezett hadgyakorlatra.

A fenti fotón a résztvevő hadihajók álltak össze egy kötelékbe az ilyen gyakorlatok szokásos zárásának részét képző fotózkodásra. A formációt vezető két hordozó mögött partraszállást támogató dokkhajók, rombolók, 1 cirkáló haladt, a sort pedig egy ellátóhajó zárta.

A hadgyakorlat alatt természetesen sor került a Navy terminiológiája szerinti ún. SINKEX gyakorlatra is, melyen egy Oliver Hazard Perry osztályú fregattot küldtek a tenger fenekére. A Valiant Shield 2016-ra az 1984-2014 között hadrendben állt ex-USS Rentz (FFG 46) került kiválasztásra. Az éles lőgyakorlat kitolása érdekében nem kapott azonnal megsemmisítő csapásokat, a Navy közleménye alapján a fregatt mintegy 5 órán át keresztül állta a támadásokat, összesen 22 rakétatalálatot gyűjtve be. Sorsát végül helikopterről indított Hellfire találatok pecsételték meg – a Rentz Guamtól 117 tengeri mérföldnyire északkeletre merült mintegy 9 km mély hullámsírjába.