|

ZBL 09 többfeladatú harckocsiágyú-tarack

Tavaly adtunk hírt egy rejtélyes kínai harckocsiágyúról. A vadonatúj fejlesztésű 125 milliméteres ágyú egyrészt teljesen új egységes lőszerrel tüzel, ellentétben a hagyományos szovjet/orosz osztott lőszerrel szemben, másrészt magas szögtartományokba is fel lehet emelni az ágyúcsövet. Ilyesmire eddig nem volt példa, hogy egy páncéltörő ágyút tarackhoz hasonló szögtartományban lehessen használni. A legvalószínűbb, hogy a hálózat alapú hadviselésnek köszönhetően a jármű parancsnoka valós időben helyzetjelentés kap az ellenség mozgásáról és ebből kifolyólag látótávolságon túli célokat is képes lehet leküzdeni az új ágyúval. Ezt a dolgot megkönnyíthetik a fejlett intelligens lövedékek is, melyek adott esetben a röppályájuk végén már képesek magukat célra irányítani.

A tavaly kiszivárgott fotókat szinte néhány óra múlva eltüntették az eredeti weboldalról és azóta nem derült ki újabb fejlemény egészen mostanáig. A most megjelent felvételeken egy teljesen új ZBL 09 harcjármű látható ezzel, vagy egy erre nagyon hasonló ágyúval felszerelve. Az új fejlesztésű 8×8 kerékképletű kínai páncélos családnak létezik páncélvadász változata, aminek a fő fegyverzete egy 105 milliméteres harckocsiágyú (angol L7 licenc).

ZBL 09 páncélvadász változat. Jól látszik, hogy a torony elején van egy szögletes nyílás ahol az ágyút kidugják a toronyból. Ez elég mozgásteret biztosít az ágyúnak, mivel 17-20 foknál nagyobb szögben úgy sem térítik ki függőlegesen.

ZBL 09 páncélvadász változat. Jól látszik, hogy a torony elején van egy szögletes nyílás ahol az ágyút kidugják a toronyból. Ez elég mozgásteret biztosít az ágyúnak, mivel 17-20 foknál nagyobb szögben úgy sem térítik ki függőlegesen. china-defense.com,

Az önjáró tarack esetében megfigyelhető, hogy a nyílás ahol a tarack csöve kijön a toronyból tovább folytatódik a torony tetején is, mivel magas szögtartományokban másképp nem lehetne felemelni az ágyúcsövet.

Az önjáró tarack esetében megfigyelhető, hogy a nyílás ahol a tarack csöve kijön a toronyból tovább folytatódik a torony tetején is, mivel magas szögtartományokban másképp nem lehetne felemelni az ágyúcsövet. china-defense.com,

A most megjelent fényképeken szereplő járműben határozottan megállapítható, hogy egy nagy kaliberhosszúságú (egyesek szerint 60) ágyú található, ami minden jel szerint a tavaly bemutatott ágyú, vagy annak továbbfejlesztett változata. A jármű tornya pedig teljes mértékben eltér egy a páncélvadászok esetében használatos kialakítástól. Az ágyúcső számára kialakított nyílás a torony tetején is folytatódik. Ebből következik, hogy nagyobb szögtartományban is ki lehet téríteni.

Ilyesmire mostanáig nem volt példa, ezzel a megoldással olyan új képességekkel ruházzák fel a páncélvadászokat, mely forradalmasíthatja harcértéküket. Ha sikerül megbízhatóvá tenniük a harctéri hálózatukat, akkor a páncélvadászok akár több 10 kilométerre lévő célpontokat is képesek lesznek leküzdeni. A hatalmas méretű ágyú pedig veszélyessé teszik őket a legmodernebb páncélosokkal szemben is.

A képek tanúsága szerint a jármű úszóképes, vízben történő meghajtásáról két vízsugár-hajtómű gondoskodik.

A képek tanúsága szerint a jármű úszóképes, vízben történő meghajtásáról két vízsugár-hajtómű gondoskodik. china-defense.com,

zbl-09-onjaro-tarack-oldalrol