|

Új kínai 125 milliméteres ágyú

Tegnap megjelent hír szerint a kínai hadiipar egy egészen újszerű ágyúval rukkolt elő. A hír abból az alkalomból jelent meg, hogy az új fegyvert megalkotó fejlesztőintézet (127 számú) ünnepélyes keretek között átadta az ágyú egy példányát egy katonai akadémiának gyakorlatozás céljából.

Az ágyúról kevés adatot hoztak nyilvánosságra, viszont ami kiderült az rengeteg kérdést vet fel. Az ágyú 125 milliméteres és a fejlesztők állítása szerint a legnagyobb torkolati energiával rendelkező ágyú a világon. Egyesített lőszerrel tüzel, ami a képek tanúsága szerint lehet, hogy félig elégő hüvelyes. Egyelőre kétféle lőszer van hozzá: repesz-romboló és APFSDS. Az ágyú csöve egyes források szerint huzagolt és 40 kilométeres lőtávval rendelkezik.

Következzenek a képek, melyek forrásai: china-defense.com és www.nuc.edu.cn/info/1106/21110.htm

china_125mm_cannon_01

china_125mm_cannon_02

china_125mm_cannon_03

china_125mm_cannon_04

Megjegyzések és kérdések:

  • Az ágyút nem látták el lövegpajzzsal, ez csak egy kísérleti/oktató eszköz amivel próbalövéseket lehet leadni
  • A repeszromboló lőszert megfigyelve, mintha behajtható vezérsíkok lennének az alján. Ez kicsit ellentmond a huzagolásos cső elméletének.
  • Az ágyút ellátták füstelszívóval, tehát borítékolható, hogy egy toronyba fogják beépíteni.
  • A kérdés, hogy milyen toronyba? Haditengerészetibe? Annak nincs túl sok értelme, mivel most állt szolgálatba a PJ-38-as 130 milliméteres ágyú az új rombolókon.
  • Szárazföltdi tüzérségi eszköz lenne? A helyzet az, hogy ott a 155 milliméteres ágyútarack és hozzá képest nem nyújt semmilyen előrelépést. Ha pedig könnyebb kell, arra ott vannak a 122 milliméteres tarackkal szerelt önjáró lövegek.
  • Partvédelmi tüzérségnél szintén a 130 milliméter a standard űrméret, nem indokolja semmi egy új 125 milliméteres űrméret kifejlesztését
  • Ha netalán ez egy új harckocsiágyú, akkor miért a meredek szögtartomány. A világon nincs olyan harckocsi amely ilyen meredek szögtartományban tudna tüzelni az ágyújával.
  • Egy lehetséges elképzelés, hogy egy teljesen új harckocsi/rohamlöveg/páncélvadász fegyvere lesz, amely hagyományos harckocsiként tud üzemelni, de a hálózat alapú hadviselésnek köszönhetően való időben pontos céladatokat kap látótávolságon túli célpontokról is, amelyeket új generációs intelligens lőszerekkel képes lesz leküzdeni.