|

Barys – páncélozott harcjármű Kazahsztánból

Idén nyáron Kazahsztán egy meglepően érdekes páncélozott járművel rukkolt elő a KADEX nemzetközi fegyverkiállítás alkalmával. Ha már egy volt szovjet tagköztársaság saját fegyverfejlesztésbe kezd, logikus lett volna, hogy már egy meglévő szovjet fegyverrendszert vesz alapul. Ehelyett a kazahok a dél-afrikai Paramount Group-al közösen kezdtek egy új páncélozott szállító jármű fejlesztésébe.

A Kazakhstan Paramount Engineering nevet kapott közös vállalat Barys elnevezésű gyalogsági harcjárműjének alapját a dél-afrikai Mbombe 6 MRAP képezi, viszont több részletében egy jelentősen feljavított változata ennek. Elsősorban 6×6 helyett 8×8 kerékképlettel készítik, páncélvédelme STANAG 4569 Level 4. Az aknák robbanása elleni védelemnél elhagyták a V alakú padlólemezt, viszont a gyár állítása szerint egy új fejlesztésnek köszönhetően a lapos aljzattal is megfelelő védelmet tudtak elérni.

Ha a vállalat állításai igazak, akkor ezzel a megoldással majdnem olyan védelmet tudtak elérni a Paramount Group-nál Mbombe 8 jelölést kapott gyalogsági harcjármű esetében mint egy specializált MRAP járműnél úgy, hogy a magassága jóval alacsonyabb. Ezek szerint a jármű megvédi utasait egy 10 kilogramm TNT erejű robbanószerkezet hatásaitól akkor is, ha a kerekek, vagy bárhol a járműtest alatt robban.

A Paramount Group Mbombe 8

Paramount Group Mbombe 8 Paramount Group,

A jármű fegyvertornya a jelenlegi tervek szerint az orosz fejlesztésű AU-220M (Baikal) harci modul lesz. Ebben a fő tűzerőt egy 57 milliméteres gépágyú képezi majd. Az ágyú képes egyes lövés leadására, valamint sorozatlövésre 120 lőszer per perc tűzgyorsasággal. Az Mbombe 8 platform a tervek szerint a vevő igénye alapján más toronnyal is rendelhető lesz a későbbiekben.

Az üresen 19, teljes terhelés mellett 28 tonna tömegűnek megadott harcjárműnek három fős kezelőszemélyzete van: parancsnok, irányzó és járművezető, a desszanttérben pedig nyolc lövész számára alakítottak ki ülőhelyeket.