|

F125 – a legújabb német hajóosztály

A német haditengerészet legújabb hadihajója, a jövőre hadrendbe álló F222 Baden-Württemberg egy múlt hónap elején közzétett fotón.

A német haditengerészet legújabb hadihajója, a jövőre hadrendbe álló F222 Baden-Württemberg egy múlt hónap elején közzétett fotón. ©Bundedswehr/Carsten Vennemann,

Az F125 / Type 125 hajóosztály fregattként van nyilvántartva, de nagyon nagy fregattokról lesz szó, hiszen 7200 tonna vízkiszorítású hajókról van szó. A hajóosztály első tagjaként az F222-est az idei év novemberében adják át a Bundeswehr részére, mely összesen 4 ilyen hadihajóval váltja majd le a kiöregedett, fokozatos kivonás alatt álló Bremen hajóosztályt.
Az F125 / Type 125 fregattok ára hajónként 650 millió euró környékén tanyázik.

Igen, méretéhez képest hiányos a fegyverzete, valóban vannak kisebb méretű európai, vagy orosz hajók, amik komolyabbak ezen a téren. Vagy nagyjából ugyanebben a méretben ott vannak a francia-olasz FREMM fregattok.

Ezek a nagy F125-ösök azonban amolyan expedíciós hajók lesznek, melyekre vigyáznak majd mások is. A fő elvárás az volt, hogy ne kelljen túl gyakran pátyolgatni őket és extrém esetben akár 2 évet is távol lehessenek honi kikötőjüktől – mondjuk 1-1 gócpont stabilizálásában segédkező nemzetközi kötelék részeként úgy, hogy éves szinten akár 5000 órát is kint vannak a tengeren. Persze váltott legénységgel és emiatt mindegyik F125-öshöz 2 teljes legénység lesz idővel.

Emiatt több kritikus rendszere is duplikált, így talán hely se lett volna elég nagyobb mennyiségű VLS cellának – bár utóbbi csak tipp a részünkről. Így maradt fegyverzetnek a 127 mm-es hajóágyú, a Harpoon hajó elleni rakéta, meg bizonyos fokú légvédelemnek a RAM. Mindezt vízágyúk egészítik ki arra az esetre, ha úgymond nem széttrancsírozó üzemmódban kell közbelépni.