|

Összeütközött két brazil vadászbombázó

Az óceánba zuhant egy brazil vadászbombázó, miután gyakorlórepülés közben összeütközött társával és súlyosan megrongálódott.

Brazília olimpiai lázban ég, nincs ez másként a légierőnél és a haditengerészetnél sem. A fegyveres erők aktívan készülnek a sportesemény biztonságának szavatolására, melyből a pilóták is aktívan kiveszik a részüket. A rendező ország hajózói folyamatos gyakorlatozással készülnek a neves esemény rendjének őrzésére, azonban a napokban egy ilyen légtér-rendészeti gyakorlórepülésen baleset történt.

Július 26-án a Brazil Haditengerészet két AF-1 (A-4KU) Skyhawk típusú vadászbombázója Rio de Janeiro közelében egymásnak ütközött, melynek következtében az egyik példány olyan súlyosan megrongálódott, hogy a parttól 20 kilométerre az Atlanti-óceánba zuhant. A pilótája sikeresen katapultált és kimentették a vízből. A másik sérült gép irányítható maradt és szerencsésen hazarepülte a brazil hajózó.

Felújított brazil AF-1 az átadási ceremónián | Fotó: Embraer

Felújított brazil AF-1 az átadási ceremónián | Fotó: Embraer ,

Brazília még 1997-ben vásárolt használtan 20 darab A-4KU és 3 darab T A-4KU típusú Skyhawk vadászbombázót Kuwaitból, melyeket AF-1 és AF-1A Falcões (Sólyom) néven állítottak hadrendbe 1998-ban. A gépek 2001-ben kerültek a franciáktól szintén használtan beszerzett ex-Foch, új nevén São Paulo (A12) repülőgép-hordozó fedélzetére. Az EMBRAER 2009-ben megrendelést kapott 12 darab Skyhawk (9 darab AF-1 és 3 darab AF-1A) modernizációjára, melynek során új avionikát, radart, energiaellátó rendszert és fedélzeti oxigénellátó rendszert kapnak, melynek köszönhetően 2025-ig szolgálatban maradhatnak. Az első felújított gépeket tavaly adta át a brazil vállalat.