|

Négy tűzszerész meghalt a Hortobágyon

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint péntek kora délután hatástalanítás közben felrobbant egy bomba a hortobágyi bombalőtéren négy tűzszerész életét kioltva.

Simicskó István honvédelmi miniszter tegnapi, az esettel kapcsolatos sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a baleset körülbelül délután 2 órakor történt. A második világháború után készült 250 kilogrammos orosz repeszromboló bombából a gyújtószerkezetet már eltávolították és a katonák a megsemmisítést készítették elő, amikor bekövetkezett a robbanás. Benkő Tibor vezérkari főnök hozzátette, hogy részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak az ügyészség és több más hatóság bevonásával, de egyelőre értetlenül állnak a történtek előtt. A bombák hatástalanítva voltak, pénteken tervezték megsemmisíteni több más hatástalanított robbanóeszközzel együtt. Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kötelékébe tartozó katonák nem most először találkoztak ilyen bombával, vezetőjük tíz éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezett, első osztályú tűzszerész volt.

A robbanásban megsérült társukat mentőhelikopter szállította Honvédkórházba, sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek. Benkő Tibor elmondása szerint a sérült katona a kórházban megkérte barátnője kezét. A négy elhunyt tűzszerészt Simicskó István felterjeszti a miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért Érdemjelre. Az elhunyt katonák harmincas éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után.

A hortobágyi bombalőtér mentesítése 2015. január 26-a óta folyik, a katonák heti váltásban dolgoznak 32-35 fős csoportokban az erősen szennyezett területen, amelyen jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetően bombák vagy egyéb más gránátok találhatóak. A honvédelmi miniszter szólt arról is, hogy az elmúlt hetven évben a katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek, ez idő alatt több mint 20 millió robbanószerkezetet hatástalanítottak. Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédségi tűzszerészekhez, 2015-ben 2612, idén több mint 1200 bejelentés érkezett.

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium vezetése őszinte részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak.