|

Összeütközött két Super Hornet

Elvesztette két Boeing F/A-18F Super Hornet típusú vadászbombázóját a US Navy, miután azok összeütköztek az Atlanti-óceán felett.

Május 26-án, helyi idő szerint 10 óra 30 perc körül gyakorlórepülés közben egymásnak repült és az Atlanti-óceánba zuhant az Amerikai Egyesült Államok két Boeing F/A-18F Super Hornet típusú vadászbombázója. Az esetre az észak-karolinai partoktól alig 45 kilométerre került sor. Szerencsére mind a négy pilóta sikeresen katapultált, és kimentette őket egy arra járó halászhajó, majd a partiőrség HH-60 Jayhawk kutató-mentő helikoptere vette őket a fedélzetére és a norfolki kórházba szállította őket kivizsgálásra.

A VFA-211 század egyik F/A-18F gépe a fotó készültekor még aktív állományú USS Enterprise (CVN 65) felett. | U.S. Navy photo by Lt. Cmdr. Josh Hammond

A VFA-211 század egyik F/A-18F gépe a fotó készültekor még aktív állományú USS Enterprise (CVN 65) felett. | U.S. Navy photo by Lt. Cmdr. Josh Hammond ,

A 211. Századhoz tartó gépek az Oceana haditengerészeti bázison állomásoztak. A századnak egy év alatt ez a második gépveszteséggel járó balesete, ugyanis tavaly májusban a Perzsa-öbölbe zuhant az egyik Super Hornetük, miközben a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó fedélzetéről hajtottak végre bevetéseket az Iszlám Állam ellen.

A csütörtöki balesetet idején Randy Stearns százados, az Atlanti Csapásmérő és Vadász Ezred parancsnoka épp Washingtonban tartózkodott, ahol az egységének helyzetéről jelentett, többek között arról is, hogy alkatrészhiánnyal küzdenek, ami karbantartási hiányosságokhoz és a flotta bevethetőségének csökkenéséhez vezet, ami pedig hatással van a pilóták repült idejére is.