|

Haditechnika magazin 2016/2

Még pár hétig kapható az újságárusoknál a Haditechnika 2016/2 száma. Az idei második számban bepillantást nyerhetünk az elmúlt 20 év kínai fegyverkezési programjaiba, a II. világháború alatti és utáni radarfejlesztésekbe, valamint a brit páncélos erők iraki harcaiba. Az ár változatlan, a minőség garantált. Lássuk kicsi részletesebben a tartalmat.

A brit 1. páncélos hadosztály tevékenysége a 2003. évi öbölháborúban II. rész

Irak megszállásában az amerikaiak mellett komoly páncélos haditechnikát a britek vonultattak fel. A legendás Sivatagi patkányok unokái újból feladatot kaptak. Az egyik legkomolyabb városi harc várt rájuk mikor Baszra városát kellett elfoglalniuk.

Az 1946-os Hold-radar kísérlet katonai háttere

A II. világháború során kevés ország tudott önállóa tervezni és gyártani katonai lokátorokat. Hazánk is eme elitklub tagja volt. Bay Zoltán és tudós társai a háborús örökséget felhasználva, rendkívül nehéz körülmények dacára 1946-ban elsőként mikrohullámokkal megérték a Föld – Hold távolságot. Ezzel megteremtették a rádiócsillagászatot.

A C-27J szállító repülőgép, a fél Hercules I. rész

Az egyik legismertebb szállítógép történetével foglalkozik a cikk. A sikeres G.222-őt alapul véve napjaink egyik legjobb katonai szállítója született meg. A C-130J-től átvett Rolls-Royce AE2100-as hajtóművek és módosított aerodinamika kiváló manőverező képességet kölcsönzőt a „fél Herculesnek”, ami nem csak a repülőnapok sztárjával emelte a Spartant.

A Wehrmacht BR-52-es hadimozdonya

A vasúti szállítás nem csak a civil szféra számára elengedhetetlen, de a német hadvezetés számára is létfontosságú volt a II. világháború során. Hatványozottan igaz volt ez a keleti hadjárat során, ahol a vasúti szállítás tette lehetővé a hadianyag nagy tömegben történő mozgatását. Az új hadimozdonnyal a németek magas szintű technikai színvonalat és praktikusságot értek el. A BR52-es olyan jól sikerült konstrukció lett, hogy még az NDK-ban a hatvanas években is forgalomban álltak.

—–

A rövid ismertetők után pedig nézzük hogy milyen tanulmányok és cikkeket találkozunk még az újság hasábjain:

  • A magyar páncélos fegyvernem szervezeti és fegyverzeti fejlesztése 1938 – 1942 I. rész
  • Hadseregreform és katonai modernizáció Kínában: a Népi Felszabadító Hadsereg a 21. században IV.
  • Radarkonferenciák 2015
  • Korszerű repülőeszközök a harci kutató-mentő alakulatok hazai gyakorlatán
  • Smart Energy koncepció és eszközei a CL15 logisztikai gyakorlaton II. rész
  • Magyar páncéloserők a Szovjetunió elleni hadműveletekben – a Toldi könnyűharckocsi II. rész
  • Lovassági ágyúval a harckocsik ellen II. rész
  • Az orosz Borej tengeralattjáró hajóosztály I. rész
  • A Magyar Királyi Honvédség páncélozott eszközökkel felszerelt felderítő csapatai II. rész
  • A Magyar Királyi Honvédség önműködő lőfegyver kísérletei 1920-1935 I. rész

—–
Hornet 102