|

Megújul a korai előrejelző állomás a Krím-félszigeten

Az orosz védelmi minisztérium felújítja a Szevasztopol közelében található „Dnyeper” korai előrejelző radar állomást – írja az Izvesztyija napilap, katonai-ipari komplexumban lévő  forrásra hivatkozva.

A korszerűsített létesítmény képes lesz észlelni mind a ballisztikus,  mind a hiperszonikus rakéták és a robotrepülőgépek indítását  a Fekete-tenger és a Földközi-tenger területéről, biztosítva Oroszország területének védelmét déli és dél-keleti irányban.

A Szovjetunió felbomlásával a radarállomás Ukrajnához került és Oroszország bérleti szerződés által még üzemeltette egy darabig amíg Kijev fel nem mondta a szerződést.  Így a szevasztopoli radarállomás több mint 10 éve használaton kívül van és mára teljesen üzemképtelen lett.

A szevasztopoli Dnyepr radarállomás keleti szárnya egy 2014-es fotón. A létesítmény korszerűsítése a Krím visszaszerzése után merült fel, mikor is akár már 2016-os üzembe állásról beszéltek az illetékesek. | Fotó: Axelode

A szevasztopoli Dnyepr radarállomás keleti szárnya egy 2014-es fotón. A létesítmény korszerűsítése a Krím visszaszerzése után merült fel, mikor is akár már 2016-os üzembe állásról beszéltek az illetékesek. | Fotó: Axelode ,

Axelode">

A radarállomás kiesését 2013-ban sikerült pótolni, amikor is üzembe helyezték a Voronyezs-DM új generációs radarállomást Oroszország déli részén, Armavir közelében. Ez teljesen lefedte  az Ukrajnában (Szevasztopol és Munkács), illetve Azerbajdzsánban (Gabala) maradt, az évek során rendezetlen üzemeltetésűvé vállt radarok kontroll zónáját.

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarépület

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarnak otthont adó épület. Korai előrejelző radar lévén az antennafelületeknek célravezető, ha felfelé néznek, ergo némiképp döntöttek. A Voronyezs-M radarokkal ellentétben a deciméteres hullámhosszal operáló változat házikóban lakik, az antennafelületek nem látszanak, de nyilván döntöttek. | Fotó: orosz védelmi minisztérium / mil.ru ,

A tervek szerint a Szevasztopol melletti radarállomás a centiméteres tartományban dolgozó  berendezéseket kap, így kiegészítve az armaviri létesítményt, amely a deciméter tartományban működik.

A honvédelmi minisztérium két lehetőséget vizsgál. Egyik lehetőség egy új, a nulláról felépített  állomás a Voronyezs radarállomásokban alkalmazott új technológiákkal. Az új radar Voronyezs-Sz (szentimetr – centiméter) nevet kapná. Ehhez ragaszkodik a hadsereg is és egyben ez a drágább megoldás is.

A második lehetőség olcsóbb, magában foglalja a szovjet korszakban létesült, a szevasztopolihoz hasonló, Irkutszk  közelében található Dnyeper radarállomások berendezéseinek a felhasználását. Lévén az ottani Dnyepr állomások már vagy igen régóta üzemen kívüliek, vagy már elkészült az utódjuk 2 Voronyezs-VP formájában.

A mishelevkai Voronyezs-VP radar antennája a kerítésen kívülről fotózva

A mishelevkai Voronyezs-VP radar 2011 őszén | Fotó: http://avanturist.org ,

Oroszország durván egy évtizede dolgozik a Szovjetunió összeomlása végett foghíjassá vállt, illetve kiöregedett korai előrejelző radarhálózatának újjáépítésén, modernizálásán – teszi mindezt a Voronyezs névre keresztelt, jelenleg 3 változatot tartalmazó radarcsalád tagjaival. A szóban forgó radarok – legyen szó a méteres hullámtartományban dolgozó Voronyez-M és Voronyezs-VP, vagy a deciméteres tartományban működő Voronyezs-DM változatról – láthatóan sikeres konstrukciónak bizonyultak, hiszen kis túlzással gombamód nőnek ki Oroszország határai mentén az elmúlt években.  Kivitelezési költségük kedvezőbb, mint az előző generációé és azoknál lényegesen rövidebb idő alatt kivitelezhetőek. Nem elhanyagolandó, hogy energiafogyasztásuk is töredéke elődeiknek, így fenntartásuk is olcsóbban megoldható.

Mindezek fényében érdekes kérdés, hogy innen-onnan összeszedett, régi és új elemeket vegyítve raknak-e össze valami új radarállomást, vagy az eddig VHF és UHF változatokkal bíró Voronyezs család bővül egy SHF frekvenciatartományban működő variánssal.

Ez még nyitott kérdés, az azonban nem, hogy idén újabb 3 Voronyezs radar vált éles üzemre: még az év elején jelentették be, hogy a már éles üzemben működő 4 Voronyezs mellé az idei évben csatlakoznak a Barnaul (Voronyezs-DM), Jeniszejszk (Voronyezs-DM) és Orszk (Voronyezs-M) közelében létesített állomások.

Végül megemlítendő, hogy a legutóbbi – 2013-as – kapcsolódó hírünk óta megkezdődtek a munkálatok a Pecsora közeli Darjal típusú radarállomás cseréjét jelentő Voronyezs-VP radar kapcsán Vorkuta közelében és 2017-ben várhatóan megkezdődnek az Olenegorszk melletti Dnyepr állomást nyugdíjba küldő Voronyezs-VP munkálatai is.

—–

boki, Tcat