|

A kazah határnál épül a legújabb orosz korai előrejelző radar

A modern rendszerekkel, avagy a Voronyezs radarcsaláddal újjáépítés alatt álló orosz korai előrejelző hálózat kapcsán az elmúlt években számos alkalommal írtunk már – ahogy a Voronyezs radarrendszer korai tesztjeinek lefutásával egyre gyakrabban jelentettek be 1-1 új radart, úgy egyre sűrűbben jelentkeztünk mi is információkkal.

Legutóbb az idei év januárjában került napvilágra érdemi információ, melyben a tavalyi év végén kiadott és az idei évre előrejelzett fejlesztéseket fejelték meg az oroszok azzal, hogy a 2013-ra eredetileg betervezett 2 újabb Voronyezs radar építésének elkezdése helyett inkább három helyszínen kezdődnek meg munkálatok.

Az utólag bejelentett radar helyszínének a másik kettőhöz hasonlóan a „déli-végek”, konkrétabban az Orenburgi terület lett megjelölve, ám hogy azon belül területileg hol és milyen alváltozatú Voronyezst építenének, arról még nem volt akkor publikus információ. Nos, most már van, lévén az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a mai napon, azaz augusztus 13-án sor kerül az új radar alapkőletételére. A Voronyezs rendszer átlagos, 12-18 hónapos kivitelezési idejének végére pedig egy Voronyezs-M, azaz a méteres, VHF frekvenciatartományban dolgozó radar kerül átadásra az orosz – kazah határ mentén fekvő Orszk városának közelében.

A Lekhtusi-ban található Voronyezs-M radar antennája, előtte 2 emberrel

Voronyezs-M radar Lekhtusi közelében ,

A minisztérium tájékoztatásából az jön le, hogy a másik kettő, a kelet-szibériai Krasznojarszk régióban, Jenyiszejszk városának közelébe és a dél-szibériai Altaj Köztársaságba, Barnaul mellé szánt Voronyezs-DM radarok építése még nem kezdődött el, de erre hamarosan sor kerül.

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarépület

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarnak otthont adó épület. Korai előrejelző radar lévén az antennafelületeknek célravezető, ha felfelé néznek, ergo némiképp döntöttek. A Voronyezs-M radarokkal ellentétben a deciméteres hullámhosszal operáló változat házikóban lakik, az antennafelületek nem látszanak, de nyilván döntöttek. | Fotó: orosz védelmi minisztérium / mil.ru ,

A cél az, hogy a haderőfejlesztés számos vonala kapcsán már igen jól ismert 2020-as céldátumra teljesen megújítsák a korai előrejelző hálózatot. A lenti térképen a már teljes (zöld), vagy részleges (sárga) üzemben lévő Voronyezs radarok láthatóak megfejelve az 2013-ban (kék), vagy később (piros) megkezdődő építésűekkel.

[googlemap src=”https://maps.google.com/maps/ms?msid=200330507409529254992.0004bbe60be2ff0793594&msa=0&ll=65.366837,99.316406&spn=71.430899,270.527344″ width=”606″ height=”500″]