|

Tovább bővül az orosz korai előrejelző radarhálózat

A mind méretcsökkenés, mind építési idő, mind pedig energiaigény terén jelentős előrelépéseket hozott Voronyezs családba tartozó korai előrejelző radarok a Lehtusiban és Armavirban több éven át zajló tesztek után az utóbbi időben kezdenek úgy előbukkanni az orosz tájon, mint eső után a gombák – kis túlzással persze.

A Voronyezs hálózat tervezett bővítéséről amúgy nem is olyan régen, a tavalyi év utolsó napjaiban írtunk, mikor is arról tájékoztathattuk olvasóinkat, miszerint a Szentpétervár melletti Lehtusiban található Voronyezs-M, illetve az első armaviri Voronyezs-DM elvileg teljes üzemben működik, míg a Kalinyingrádban található DM és az Irkutszk közeli Mishelevka melletti, VP változatú Voronyezsnél is folyik már a tesztüzem.

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarépület

A kalinyingrádi Voronyezs-DM radarnak otthont adó épület. Korai előrejelző radar lévén az antennafelületeknek célravezető, ha felfelé néznek, ergo némiképp döntöttek. A Voronyezs-M radarokkal ellentétben a deciméteres hullámhosszal operáló változat házikóban lakik, az antennafelületek nem látszanak, de nyilván döntöttek. | Fotó: orosz védelmi minisztérium / mil.ru ,

A mishelevkai Voronyezs-VP radar antennája a kerítésen kívülről fotózva

A mishelevkai Voronyezs-VP radar 2011 őszén | Fotó: http://avanturist.org ,

Ahogy a második, délkelet felé néző Armaviri Voronyezsnél is, melynek feladata a menetközben a diplomáciai csatározások ellenére végül feladott gabalai radar kiváltása lesz. Maga Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy ezen radar 2013 folyamán teljes harckészültségbe áll, bár már jelenlegi állapotában is képes kiváltani az azeri kormány döntése miatt kiesett gabalai radart.

Szintén a decemberi értesülések között szerepelt, miszerint az idei évben két további Voronyezs-DM radar építése kezdődik el – az egyik a kelet-szibériai Krasznojarszk régióban, Jenyiszejszk városának közelében, míg a másik a dél-szibériai Altaj Köztársaságban, Barnaul közelében épülne meg. A hírt bejelentő Oleg Osztyapenkó vezérezredes azt is elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok már elkészültek a két állomásról, a kivitelezés pedig a tervek szerint fog elkezdődni.

Nos eddig semmi újat nem mondtunk, de biztosíthatunk mindenkit, hogy azért van némi apropója ezen bejegyzésnek. Egyből kettő is!

Ezek egyike, hogy a legújabb, hivatalos információk szerint az idei évben nem kettő, hanem három helyen indul meg újabb Voronyezs radar építése. A pontos hely és az altípus nem ismert, csak annyit tudni, hogy szintén a déli végen, az Orenburgi területen belül lesz elhelyezve.

Az alábbi térkép az orosz korai előrejelző hálózat földi telepítésű elemének Voronyezs típusú radarjait jelöli. Zöld színnel a teljes üzemben állókat, sárgával a tesztüzem alatt állókat, illetve pirossal az építés előtt lévőket.

[googlemap src=”https://maps.google.com/maps/ms?msid=200330507409529254992.0004bbe60be2ff0793594&msa=0&ll=56.944974,63.984375&spn=82.231154,158.027344″ width=”606″ height=”500″]

A másik apropója ezen kis szösszenetnek nem más, mint hogy a témát szemmel tartó russianforces.org nemrégiben közzétett egy táblázatot, mely egy hivatalos térképről készült. Az alábbi linken megtekinthető fotó az előrejelző hálózat központjában készült és elviekben az előrejelző hálózat 2011 szeptemberében aktív elemeit jelöli.

A russianforces.org kapcsolódó bejegyzésében ebből készült egy táblázat, ahol a radarállomások helye, a radar típusa és annak főbb paraméterei tekinthetőek meg táblázatos formában.