|

Moszkva: nincs szükségünk Gabalára – FRISSÍTVE

Tegnap az azeri külügyminisztérium bejelentette, hogy a Gabalában található korai előrejelző radart elhagyják az orosz erők.

Erről korábban Oroszország tájékoztatta Azerbajdzsánt, miután nem tudtak megegyezni a 2002 óta érvényben levő bérleti szerződés meghosszabbításáról, így az szenteste végérvényesen lejár. A történet előzménye, hogy a Szovjetunió felbomlása után a korai előrejelző radarhálózat több része is külhonba került és ezek közül többet le is bontottak vagy szimplán használhatatlanná váltak a megfelelő karbantartás hiánya miatt. Moszkva ezt a problémát az utóbbi pár évben vad radarépítéssel próbálta és próbálja a mai napig is megoldani, azonban maradt olyan radar, amely a volt szovjet tagországok területén továbbüzemelt, mint például a szóban forgó gabalai állomás is.

A gabalai radarállomás | Forrás: astrosol.ch ,

Gabalában 1985-ben építették a Darjal típusú radart, majd egy 2002-es szerződés értelmében Oroszország idén december 24-ig használhatja mintegy hétmillió dollár fejében. Természetesen az oroszok még jóval tovább, 2025-ig tervezték üzemeltetni a gabali egységet, de Azerbajdzsán ezért már 300 millió dollárt kért, amely ajánlatot finoman szólva sem fogadtak tárt karokkal Moszkvában a nyáron. Azóta nem nagyon lehetett hallani az ügyről, de a minapi bejelentéssel most már biztossá vált, hogy az orosz vezetésnek esze ágában sincs kifizetni a közel 43-szoros díjat, így inkább hazatelepíti a radarral dolgozó 1100 fős személyzetet.

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében ,

Az azeri Darjal dél-délkeleti irányban vigyázza az orosz „érdekeket”, de kérdés, hogy az elhagyása után Oroszország mivel fogja figyelni ezt a körzetet, mivel az ugyanebbe az irányba néző armaviri Voronyezs-DM radar még mindig épülget. Kérdés az is, hogy mi lesz a hátrahagyott technikával, könnyen elképzelhető, hogy a 300 milliós „baráti” ajánlat következtében az azeri illetékesek csak üresre pucolt épületeket fognak találni a helyszínen.

UPDATE:

Ma az orosz külügyminisztérium is megerősítette, hogy hátrahagyja a gabalai állomást, sőt, a közlemény szerint a tegnapi napon már le is kapcsolták a Darjal radart. Erről a bakui orosz követség tájékoztatta az azeri külügyet. A nyilatkozó orosz diplomata azt is hozzátette, hogy nem érkeztek javaslatok Azerbajdzsán részéről a tárgyalások újrakezdésére és a bérleti szerződés esetleges meghosszabbítására.

13 hozzászólás “Moszkva: nincs szükségünk Gabalára – FRISSÍTVE”

  1. Nem az épületet gondoltam felrobbantani, hanem pl az antennákat alulról párszáz kiló robbanóanyaggal ki lehetne dönteni. Aztán maradjon nekik a fémtörmelék. Persze emellett mindent kipakolni, ami mozdítható és érdemes vinni.

  2. Vigyenek mindent, hisz ok építették én a helyukben még az épuletet is felrobbantanám…. Az azerieknek nincs rá szukséguk. Eleve az volt a céljuk, hogy az oroszok elhagyják Gabalát (ezért kértek 300 milllio USD- tudták, hogy az oroszok nem adják meg) Alijev képes kinyalni az ameriakai seggét csak hogy hatalmon maradjon- ne kovetkezzen be egy „azeri tavasz”….

  3. Amúgy egy ilyen radar mire képes? Mert itt 1000 km-ben mérhető hatótávról beszélhetünk. Ekkora távolságon belül már annyi a repülő objektum, hogy nem is nagyon értem, hogy miképp oldják meg az elkülönítéseket. Nyugat felé még, ok, de keletre…. Mekkora az a repülő amit mondjuk 1000 km-re detektálni tud? És milyen magasságokon?

    Köszi!!! :)

  4. @dudi Ha van tiltott légtér a cucc körül, akkor geometrikaialg biztosítható, hogy sose legyen a nyaláb útjában gép, hiszen alapvetően felfelé figyel és amennyire látom teljesen fix az antenna.

    Egyébként ha be is repül gép a radar elé azt sem látom nagy problémának. A figyelt célpontok sebessége és magasság alapvetően más nagyságrendben van. Nagyon hülyének kell lenni, hogy egy BM-et valaki repülőgépnek nézzen. (Azért a jenki Patriot kezelőknek sikerült ez…)

    Ha a cucc képes robbanófej észlelésére – képes? -akkor talán nem áll tőle távol, hogy ahhoz képest brutális RCS-ű gépet pusztán a visszaverődés jellege alapján is szűrjön.