|

Felrobbantottak egy orosz korai előrejelző radart

Nem, nem szabotázs történt, pusztán egy újabb állomásához érkezett a közelmúltban az orosz korai előrejelző radarhálózat megújítása. A jelenleg kissé foghíjas, de pár éve vad felfejlesztés alatt álló rendszerrel kapcsolatos eseményekről mi is szoktunk híranyaggal szolgálni, így ha máshonnét nem, hát híreinkből ismert lehet a rendszer új komponenseinek állapota:

a szovjet éra ideje alatt megépült radarok utódlásaként új radarok épültek meg a fehéroroszországi Baranovicsi közelében (1 db Volga, 2002), a Szentpétervár közelében fekvő Lekhtusi mellett (1 db Voronyezs-M), és a Krasznodari határterületen található Armavirban (2 db Voronyezs-DM). A Lekhtusiban található radar a korábbi évek információval ellentétben csak az idei évben vált éles üzemre, míg az armaviri radarok tesztelésével 2012-ben végeznek az orosz védelmi minisztériumtól származó, relatíve friss információk szerint.

Hivatalosan megerősített információk szerint Kalinyingrádban is épül egy új korai előrejelző funkciójú radar, melynek befejezését 2016-ban adta meg az orosz védelmi minisztérium. Ahonnét az irkutszki régióban, a Mishelevka radarbázis területén létesítendő 2 Voronyezs-M radar építésének megkezdését is megerősítették.

És bár időrendi sorrendben is Mishelevka szerepel a sor végén, már csak azért is ezt a helyszínt hagytuk a végére, mert ehhez kötődik a címben szereplő esemény. A szóban forgó területen számos radar található meg – 1 Dnyeszter, 2 Dnestr-M/Dnyeper és 1 inaktív Darjal-U típusú. (A Darjal első telepítési helye után ismert úgy is mint Pecsora) Szempontunkból a Darjal érdekes, ugyanis a közelmúltban ezt tüntették el némi robbanóanyag segítségével.

Mishelevka területén a 80-as évek elején kezdődött meg egy Darjal-U rendszer kiépítése, mely a legtöbb elkezdett Darjal létesítményhez hasonlóan sohasem állt üzembe. Az alsó hangon tervezett 7 Darjal radarból mindösszesen kettő – Pecsora és Gabala – lett használatba véve, és van használatban a mai napig is, a többi építése különböző szakaszokban abbamaradt.

A tervezett Darjal radarhálózat

A tervezett Darjal radarhálózat – szürkével az üzembe állt radarokkal | Pavel Podvig, russianforces.org ,

A lettországi Skrunda melletti Darjal-UM állomást 1995-ben lebontották, Munkács mellett sohasem került befejezésre a radar – 1991-ben, még az elektronikai elemek érkezése előtt leállították az építkezéseket. A kazahsztáni Balkas közelében épített Darjal-U radart majdnem befejezték, ám ez sem állt üzembe, a 90-es évek elején bezárták. A radar 2004 szeptemberében lángok martalékává vállt.

Darjal-U radar lángokban 2004 szeptemberében

A Balkas közelében létesített Darjal-U radar lángokban 2004 szeptemberében ,

9 hozzászólás “Felrobbantottak egy orosz korai előrejelző radart”

  1. Milyen radar? Az a munkácsi Lenin Szakálla TSz tésztagyára volt. 90ben voltam ott. Vagy 91ben? Már Ukrajna volt, de pár percenként szálltak fel a MiG23asok, vagy 70 fokos emelkedésben, hatalmas dübörgéssel. Ez pár kilóméterre volt a város határától.