|

Újabb Gripen-vásárló a láthatáron?

A svéd FMV hivatal a hírek szerint Botswanával áll tárgyalásban, a dél-afrikai ország élénken érdeklődik a svéd vadászbombázó iránt.

A botswanai The Business Weekly & Review magazin szellőztette meg a hírt, miszerint eldöntött tény, hogy Botswana 1.45-1.63 milliárd dolláros üzlet keretében 16 darab Saab JAS-39C/D Gripen vadászbombázóval váltja le a jelenlegi Canadair CF-5 flottát. A svéd SIX News egyből rákérdezett a hírre az FMV-nél, ahol elmondták, még nem született döntés, de megerősítették a tárgyalás tényét, ám ők csak 8 darab Gripen adás-vételéről beszéltek.

Svéd JAS-39 Gripen norvég közúton | Fotó: Louise Levin/Försvarsmakten

Svéd JAS-39 Gripen norvég közúton | Fotó: Louise Levin/Försvarsmakten ,

Botswana még 1996-ban rendelt meg 13 darab (10 darab együléses, 3 kétüléses) ex-kanadai Canadair CF-5A/B (CF-116) Freedom Fighter vadászbombázót, melyet 2000-ben további 3 együlésessel és két kétülésessel fejeltek meg. Jelenleg már csak 15 példány van hadrendben. A kanadai gyártású gépek leváltása már több alkalommal szóba került, legutóbb tavaly októberben merült fel a dél-koreai Korea Aerospace Industries (KAI) T-50 Golden Eagle esetleges rendszeresítése.

Forrás: Saab

Nem sokkal arrébb, Thaiföldön már szolgálatban áll a Gripen | Forrás: Saab ,

Thaiföldről is érkezett némi hír a Gripenekkel kapcsolatban. Még 2014-ben merült fel, hogy a 12 gépes Gripen-flottájukat további 6 darabbal növelnék, de a közelmúltig csend volt az üzlettel kapcsolatban. Prajin Juntong, az ázsiai ország miniszterelnök-helyettese (és a légierő korábbi parancsnoka) és a svéd nagykövet, Staffan Herrstrom minapi tárgyalása után megerősítették Thaiföld érdeklődését a további gépek után. Az érdeklődésnél viszont egyelőre nem történt több, az „első beosztott” (a nagykövetet rangban követő diplomata, angolul deputy head of mission) elmondta, a tárgyaláson nem esett szó a Gripen-beszerzésről, sőt hivatalos egyeztetés sincs erről a svéd FMV-vel sem.