|

Dánia döntött: az F-35 a befutó

A skandináv ország minisztere bejelentette, hogy a Lockheed Martin F-35 Lightning II típusú ötödik generációs vadászbombázóval válthatják le a légierő kiöregedő F-16AM/BM Fighting Falcon típusú repülőgépeit.

Lars Løkke Rasmussen miniszterelnök és Peter Christensen védelmi miniszter május 12-én bejelentette, hogy a kiválasztási folyamat végeztével a Lockheed Martin típusa mellett döntöttek a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a Eurofighter Typhoon ellenében. Az európai típus végzett a második helyen (annak ellenére, hogy ő volt a legdrágább), míg a Lódarázs csupán csak bronzérmes lett.

Az északi ország az F-35A variánsból 27 darabot vásárol (az előzetesen megszellőztetett 30 darabbal szemben), amennyiben a koppenhágai országgyűlés is megszavazza a beszerzést, de ez várhatóan csak formaiság lesz.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

Az F-35 Lightning II fejlesztésében és gyártásában érdekelt Dánia 1997-ben csatlakozott a JSF programhoz, ennek ellenére nyílt közbeszerzési eljárás keretében akarták kiválasztani az F-16-osok utódját. A Saab visszakozását követően háromfősre szűkült a mezőny, de a beszerzendő darabszám is fokozatosan csökkent: első törekvések még 48 gép beszerzéséről szóltak, azonban a tendert már 30 korszerű vadászbombázóról szólt, míg végül csak 27 darabot szereznek be.