|

Megállapodtak az indiai Rafale beszerzés feltételeiről

Indiai sajtóértesülések alapján India és Franciaország kormánya végre közös nevezőre jutott az Indiai Légierőnek a Dassault Aviation által, kormányközi megállapodás értelmében szállítandó 36 Rafale vadászbombázóval kapcsolatos szerződés részleteiről.

Dassault Rafale gépek hangárban

A Francia Légierő 3 Rafale gépe a Saint-Dizier légibázis egyik hangárjában. | Fotó: Alex Paringaux ,

A formális szerződés aláírása az értesülések alapján 3 héten belül sor kerül, majd ezt követően 18 hónap múlva meg kell érkezzen az első Rafale az egyre nagyobb géphiánnyal küzdő Indiai Légierő részére. Mindez 8,8 milliárd Dollárba fog kerülni Indiának, ami több mint a duplája a 36 Rafale kapcsán tavaly belengetett 4 milliárdos összegnek.

Persze nem tudni, hogy pontosan mi is lesz a csomagban, erról egyelőre nincsen információ, arra azonban kitér a forrás, hogy mivel technológiai transzfer és indiai komponensek nélkül érkeznek a gépek a franciáknak be kell segíteniük indiai fejlesztésekbe radar és csökkentett észlelhetőség kategóriában – 3 milliárd Dollár értékben. Ebben a Dassault – Thales – Safran trió lesz érintett elsősorban.

Mint emlékezhetünk rá a 126 gépről szóló MMRCA tenderen győzedelmeskedő franciák nem tudták kihasználni ezt a lehetőséget, nem sikerült hosszú időn át nem sikerült megállpodni többek között a technológiai transzfer részleteiről. India végül 2015 tavaszán, kormányközi tárgyalások alapján 36 db Rafale vadászbombázó beszerzését jelentette be – a 4 milliárd dollárosra becsült beszerzést akkor még az MMRCA tendertől függetlennek minősítették, ám 2016 júniusának végén India hivatalosan is leállította az MMRCA tendert.

A friss hírek alapján körvonalazódott megállapodás mindkét fél számára előnyös lezárása a hosszú évek óta tartó tárgyalásoknak, hiszen India mondhatja, hogy sikerült a hazai védelmi szektor számára így is igen értékes ellentételezést kiharcolni, míg Franciaország nyugtázhatja, hogy mivel teljes egészében francia gyártásúak lesznek az indiai gépek, nem lesznek gondok a beszállítókkal, illetve az így érkezett elemek esetleges későbbi „garanciáztatásával”.