|

Állandó jelleggel települnek F-22-esek Lengyelországba? Nem.

Lengyel sajtóértesülésekre alapozván a The Avionist blogon volt olvasható nemrégiben, hogy nem kizárt F-22 Raptor vadászbombázók többé-kevésbé állandó jelleggel történő Lengyelországba telepítése. Az USA Európai Parancsnoksága (EUCOM) részéről ezt azóta cáfolták azzal, hogy félreértésről van szó, szó sincs állandó jellegű településről, ehelyett az európai régióban is bevezetett rotációs jellegű jelenlét egy újabb szakaszáról van szó, annak részeként érkezhetnek Raptorok Lengyelországba.

A The Avionist bejegyzése vélhetően a forrásnak számító Rzeczpospolita Daily eredeti hírét hozta le, amit a lengyelek a The Avionist-hoz hasonlóan azóta korrigáltak. A hír eredetijében vélhetően az szerepelt a Rzeczpospolita Daily-nél, hogy az USA európai parancsnokságának (EUCOM) vezetője, David W. Allvin tábornoknak az az elképzelése, hogy lengyel légibázist erősítenének meg állandó jelleggel Raptorokkal.

A megjelenés utáni napon módosított hírben ugyanakkor már az olvasható, hogy David W. Allvin arról beszélt, hogy szemszögükből a legjobb valóban egy fix lengyelországi telepítés lenne, ám ennek nincs költségvetési realitása, így a Raptorok rotációs jelleggel lesznek jelen Lengyelországban, illetve más közép-európai NATO szövetséges államokban.

Floridai Raptor taxizik a lengyelországi Lask légibázisra érkezése után. A fotó 2015. augusztus 31-én készült. Aznap 2 Raptor, 4 F-16 és egy C-130 érkezett amerikai részről a lengyelekhez. | U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Joe W. McFadden

Floridai Raptor taxizik a lengyelországi Lask légibázisra érkezése után. A fotó 2015. augusztus 31-én készült. Aznap 2 Raptor, 4 F-16 és egy C-130 érkezett amerikai részről a lengyelekhez. | U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Joe W. McFadden ,