|

HTKA Hírhalom 2016. 7. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

A Szíriai Légierő megerősítette egyik MiG-23-asának elvesztését. A vadászgépet február 8-án lőtték a lázadók Derna városának közelében, a pilóta sikeresen katapultált.

Felszállás közben lezuhant a Mianmari Légierő egyik Beechcraft 1900-asa február 10-én. A fedélzeten tartózkodók közül négyen a helyszínen meghaltak, egy ember pedig később a sérüléseibe halt bele.

A Görög Haditengerészet sem úszta meg emberveszteség nélkül a múlt hetet: február 11-én elvesztették egyik AB-212-es helikopterüket egy éjszakai kiképzőrepülés során. A forgószárnyas Kinaros szigetének hegyoldalába csapódott, a fedélzeten tartózkodó 3 személy életét vesztette.

Tovább folytatjuk szomorú hírrel, a Pakisztáni Hadsereg Légiereje is kénytelen volt elkönyvelni egyik gépének elvesztését. Egy MFI-17 Mushshak alapszintű kiképzőgép került veszteséglistára február 9-én, megölve a fedélzetén tartózkodó két pilótát.

A Hindustan Aeronautics Limited a 2017-es Aero India kiállításon mutathatja be a BAE Hawk alapján otthon gyártott AJT (Advanced Jet Trainer) harci változatát. A cég már korábban kötött megegyezést a BAE Systems vezetőségével, melynek alapján felruházhatják az Indiában gyártott AJT típust bombákkal és rakétákkal, sőt, exportálhatják is az így kapott verziót. A hazai vásárlás mellett több külföldi megrendelőben is reménykednek, a típus kiválóan megfelel az erdős és dombos területeken végzett támadások végrehajtására alacsonyabb sebessége miatt. Magasan jegyzett források szerint már akad is érdeklődő a típusra.

Újabb megrendelést kapott az MD Helicopters 12 MD 530F könnyű harci helikopter leszállítására. A forgószárnyasok az Afgán Légierő állományába kerülnek, ahol már üzemel egy tucatnyi hasonló példány. Korábban olyan hírek keltek napvilágra, hogy a pilóták nem elégedettek a típus képességeivel, így meglepetés az új példányok érkezése.

Az Orosz Védelmi Minisztérium egyik sajtótájékoztatóján érdekes képeknek lehettek szemtanúi a média képviselő, egy videón látni lehetett egy Szíriában állomásozó Szu-34-est H-35 hajók-elleni rakétával felfegyverezve.

A levetített videó:

Igazán érdekes eset került napvilágra még az előző évből. Egy Szíria feletti harci bevetésen műszaki rendellenesség lépett fel az egyik F-16-os vadászbombázón, melynek következtében csupán 15 percre elegendő üzemanyaga maradt. A gép épp az Iszlám Állam által ellenőrzött terület felett tartózkodott, így a katapultálás nem bizonyult járható útnak. A vészhelyzeti jelzés épp légi utántöltés közben érkezett, ez jelentette egyben a megoldást is: a kerozin átadást végző KC-135-ös nem csatlakozott le az F-16-osról, hanem egészen a bázisáig kísérte azt. Miután a gép sikeresen leszállt, a tanker folytatta a bevetést, melyet 100%-os sikerességi rátával fejeztek be.

A nagy jelentőségű bevetést végrehajtó személyzet | Fotó: U.S. Air Force

A nagy jelentőségű bevetést végrehajtó személyzet | Fotó: U.S. Air Force ,

Nagyobb megrendelésre számíthat a Rafael fegyvergyártó vállalat: India várhatóan 164 Litening célmegjelölő konténer és nagy számú Spice 250 siklóbomba beszerzését tervezi. A lézeres célzókonténer a Szu-30MKI vadászbombázók tárházába kerülhet, melyben már megtalálható az eszköz régebbi változata. A Rafael a Litening 5-ös verzióját reklámozza, mely már nagy távolságból képes a célok felderítésére és megjelölésére. A Spice 250-esről annyit kell tudni, hogy a szárnykészlettel felszerelve akár 100 km-re lévő célokat is elérhet. A fegyver memóriájába több mint 100 célpont adatait lehet előre betáplálni, és képes mozgó járművek megsemmisítésére is.

Az iraki L-159 pilóták első csoportja befejezte a kiképzést. Összesen pilótáról van szó, akik Csehországban, az Aero Vodochody emberei által kapták meg a képesítésüket országuk új kiképző- és könnyű támadó gépére. Irak 15 példányt rendszeresít a típusból, ebből 2 már tavaly levegőbe emelkedhetett, őket további 3 követi az év első felében.

Az Obama adminisztráció megnyitott az utat az izraeli KC-46 üzlet előtt. A Boeing típusának egy példánya 188 millió zöldhasút kóstál, de az izraeliek számára 250 millióra is felmehet a darabár a hazai elektronikai eszközök integrációjának költségessége miatt.

Indonéz források szerint országuk miniszterelnöke, Ryamizard Ryacudu a következő hónapban Oroszországba utazik hogy aláírja a szerződést 10 Szu-35Sz vadászbombázó beszerzéséről.

Az Iráni Légierő szakembereinek sikerült újra repülőképes állapotba hozniuk egy MiG-29-est, mely 5 évig állt üzemképtelenül a Shahid Fakouri légibázis betonján. A vadászbombázó felújításával 17 000 munkaórát töltöttek.

Iráni MiG-29-es

Iráni MiG-29-es ,

Az MBDA egy kisebb szállítmány ASRAAM rakétát dobott át az Egyesült Államokba hogy a fegyvert integrálják az F-35 rendszereibe. Az ehhez kapcsolódó tevékenységek két helyszín között oszlanak meg, részben a haditengerészeti Patuxent River bázison, részben a légierő Edwards bázisán végzik a munkálatokat.

F-35B ASRAAM rakétával | Fotó: Lockheed Martin

F-35B ASRAAM rakétával | Fotó: Lockheed Martin ,

Kedves Olvasóink itt is tájékozódhattak róla, hogy Oroszország végül rábólintott hogy eladják Kínába a Szu-35Sz vadászbombázókat. A világ legnagyobb népességű országa a 24 példányos vásárlással tovább növeli erejét a Tajvani szoros másik felén lévő ellenfelével szemben, azonban a védelmi képességeik más módon is profitálhatnak az üzletből. Ismert, hogy Kína évtizedek óta koppintja az orosz harci gépeket, nincs ez máshogy a Szu-27-essel sem, melynek hazai „klónja” J-11 jelzéssel fut. A Szu-35Sz a 27-es családfájának legpotensebb tagja, így a kínai ipar is kihasználhatja a gépek érkezését. Tanulmányozásukkal a mérnökök rájöhetnek hogy orosz kollégáik hogyan maximalizálták a platformban rejlő képességeket, és ezt a tudást felhasználhatják saját típusaik fejlesztése során.

Fontos pontjához érkezett az indiai HAL Tejas fejlesztési programja. Az LSP-7-es jelzésű előszériás példány a típus történetében első alkalommal indított BVR légiharc rakétát, nevezetesen az izraeli Derby típust. A tesztre február 5-én került sor, a rakétát irányítatlan módban lőtték ki cél nélkül. A tesztlövészetek legközelebb a Pythoon 5 közeli légiharc rakéta indításával folytatódnak.

Az Orosz Repülőgépgyártó Vállalat közleménye szerint még az idén szerződést kötnek az Orosz Védelmi Minisztériummal MiG-35-ösök szállításáról. Jelenleg a szerződés körüli tárgyalások zajlanak, melyeket terveik szerint még 2016 vége előtt lezárnak, és még 2017 végén megkezdhetik a gépek leszállítását.

Kisebb történelmi pillanathoz érkezett a Luke légibázis állománya, Matthew Hayden lett az első aki elérte az 500 repült órát az F-35A típuson az itt szolgáló pilóták közül. Az alezredes a 61. Vadász század állományát erősíti, egyben az 56. Vadász ezred biztonsági főnöke is. Ő az egyik legtapasztaltabb F-35 pilóta, aki a Luke légibázison a kezdetektől fogva részt vett az új típus programjában és a pilóták kiképzésében. 500 óráját 270 repülés alatt gyűjtötte be.

Matthew Hayden alezredes gépe mellett | Fotó: U.S. Air Force/Ridge Shan

Matthew Hayden alezredes gépe mellett | Fotó: U.S. Air Force/Ridge Shan ,

Még az idén beléphet az Ausztrál Királyi Légierő soraiba az első női harci pilótájuk. A gyengébbik nem képviselőjeként most végzi a kiképzést, mellyel, ha minden a tervek szerint halad, júniusban végez. A létszámuk innentől csak nőni fog, az évtized végéig legalább 6 női pilótája lesz a RAAF-nak.

A Defense News hírügynökség jelentése szerint Törökország fontolgatja hogy érvényesíti opcionális jogát további két B-737 AEW&C légtérellenőrző beszerzésére. Év végig hozzák meg a döntést, addig további tapasztalatokkal bővülnek a jelenlegi 4 gépes flottával, melynek utolsó tagját tavaly decemberben vették át.

Grafika: Boeing

Grafika: Boeing ,

Megérkezett Irakba a második tétel F-16IQ vadászbombázó február 2-án. A gépeket a légierő parancsnoka, Anwar Hama Amin altábornagy üdvözölte.

A BAE Systems még ez év második negyedében befejezi a Striker II sisakkijelző tesztelését. Az eszközt eredetileg az F-35-höz szánták mint alternatív HMD (Helmet Mounted Display), ám nem elbuktak a kiválasztás során, így az Eurofighter Typhoon pilóták örömére fojtatták a fejlesztést. Jelenleg az integrált éjjellátó képességeit tesztelik, melynek sikeres befejezése után remélhetőleg megrendelés is érkezik a típusra. A korábbi, analóg változat különálló éjjellátó készüléket igényelt a sötétedés utáni repülések során, a Typhoon pilóták jelenleg is ezt használják. A BAE Systemsnek annyi megrendelése van még erre a változatra, mellyel az év végéig kitartanak, de utána újabb rendelésekre lesz szükségük, ezért is bíznak annyira az új verzió sikerében.

Fotó: SAC Richard Dudley

Fotó: SAC Richard Dudley ,

Egyiptom még ebben az évben megkapja mindkét Mistral helikopter hordozóját. A franciák az első példányt, júniusban, míg a másodikat szeptemberben szállítják le. A tudósítások szerint az orosz kommunikációs eszközöket mindkét hajóra integrálták.