|

GoPro: az ARM Uribe (P121) elsüllyesztése

A GoPro hivatalos YouTube csatornájára nem mindennap látható videó került fel, melyen a Mexikói Haditengerészet egykori járőrhajójának, az ARM Uribe (P121) vízfelszín alá küldése látható. A dolog érdekessége, hogy a folyamatot a hajó több pontján elhelyezett GoPro kamerákkal örökítették meg.

A spanyol Navantia által a 80-as évek elején Mexikó számára megépített 6 járőrhajó közül az Uribe volt az első, mely hadrendbe állításra került. Az 1000 tonna vízkiszorítást alulról karcoló, 67 méter hosszú hajókról van szó, melyek rendelkeznek helikopter fedélzettel és hozzá tartozó hangárral. Nem mellesleg ezek voltak a Mexikói Haditengerészet első hajói, melyekről helikoptereket tudtak üzemeltetni – még ha az csak a kis méretű Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105-öst jelentette.

Az Alsó-Kalifornia (Baja California) északi végénél, az amerikai – mexikói határhoz közeli Rosarito partjainak közelében, a határvonaltól mintegy 30 mérföldnyire, 2015. november 21-én elsüllyesztett járőrhajó mesterséges korallzátony funkciót hivatott betölteni.