|

Fokozódó orosz tengeralattjáró aktivitás

A NATO tengerészeti parancsnokságának, a Maritime Command-nak az orosz tengeralattjárók fokozódó aktivitása miatti aggodalmairól lehet olvasni egy, a Jane’s által tegnap publikált híranyagban.

Clive Johnstone altengernagy, a NATO Maritime Command parancsnoka arról beszélt, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt az orosz tengeralattjárók aktivitása az Atlanti-óceán északi régióiban – olyannyira, hogy az lényegében egyezik, vagy tán meg is haladja azt a szintet, ami hidegháború évei alatt volt jellemző a régióra.

Elmondása alapján önmagában ez nem is aggasztaná a NATO illetékeseit, de mindez kiegészül azzal, hogy azt látják, hogy az orosz tengeralattjáró erő sokkal professzionálisabb, mint volt és a tengeralattjáróik fejlettsége terén is nagy ugrás tapasztalható. Összességében sokkal nagyobb a játékterük, mint voltak akár csak évekkel korábban – úgymond meglátszik a fegyvernembe invesztált komoly pénzösszeg.

Az orosz tengeralattjáró erő modernizálása valóban folyik, de új építésű egységek inkább a diesel/elektromos és ballisztikus rakéta-hordozó vonalon érkeznek feszített tempóban. A nyílt óceánon „randalírozásra” termett vadász atom-tengeralattjárók a sor végén kullognak. Tény, hogy majd egyszer kiépül a Jaszeny osztály – illetve a hiány enyhítése érdekében zajlik a Sierra osztályúak modernizálása is.

A K-329 Szeverodvinszk | Fotó: kuleshovoleg.livejournal.com/

A K-329 Szeverodvinszk | Fotó: kuleshovoleg.livejournal.com/ ,

Johnstone szerint megsüvegelendő az összehozott előrelépés mértéke, ugyanakkor olyasmi, ami a NATO szemével nézve aggasztó. Véleménye ugyanakkor az, hogy mindez miatt nem kéne aggódniuk, ha tudnák mik is az orosz állam céljai. De mivel jelenleg az oroszok sok lépése mögötti mozgatórugókat nem értik tisztán, így többek között ezen aktivitással is így vannak, mely így nem megnyugtató.