|

Jóváhagyást kapott az 50 Szu-35Sz vadászbombázó beszerzése Oroszországban

Még a 2015-ös MAKSZ előtt írtunk róla, hogy elvileg megkötésre kerül a szerződés egy újabb körös Szu-35Sz beszerzésről – mely a típus első, 2009-es megrendeléséhez hasonlóan 48 gépről szól majd.

Nos, a megállapodás ugyan megszületett a felek között a moszkvai légi-kozmikus szalon ideje alatt, ám bizonyos részletek, illetve a költségvetési év konkretizálásának csúszásai miatt Vlagyimir Putyin elnök csak az elmúlt év végén hagyta jóvá a szerződés életbe lépését – olvasható a Vedemosztyi vasárnapi hírében, mely, minisztériumi, de nem hivatalos forrásokra alapoz.

Az amerikai-orosz tulajdonú gazdasági napilap forrása szerint 2020-ig nem 48, hanem 50 gép leszállításáról született döntés, mely 60 milliárd rubel / 800 millió dollár körüli összeggel terheli majd meg az orosz kasszát. Tavaly nyáron a szerződéskötésről felröppenő hírekben még akár a 100 milliárd rubelt is elérhető összegről lehetett olvasni egyébként a 48 gép kapcsán. Tehát vagy az volt túlzó, vagy időközben valami jelentősen változott a beszerzés kapcsán.

A Szuhoj T-50 / PAK-FA programjának relatíve lassú haladása miatt a Flanker család legmodernebb változatának számító Szu-35Sz az elkövetkező 10-15 évben jó eséllyel az Orosz Légierő legkorszerűbb típusa marad – már legalábbis olyan amiből jelentősebb mennyiség bevethető.

A tíousnak egyelőre egyetlen külföldi megrendelője van: hosszas folyamatot követően Kína 2015 novemberében rendelt 24 példányt. Ezen felül elvileg Indonéziában is tendergyőztes lett a Szuhoj – Jakarta 16 gépet venne légiereje számára.

Szu-35Sz tornázik a 2015-ös MAKSZ egyik bemutatója részeként