|

Topol ICBM indítás több kameraszögből

A videón – a címével ellentétben – egy RT-2PM Topol (РТ–2ПМ Тополь, NATO-kódja SS–25 Sickle) interkontinentális ballisztikus rakéta teszt indítása látható. Felhívnám a figyelmet az indítócső kiemelési sebességére – lévén a Topol induló tömege 45 tonna. Sajnos a cső útjának végén van 1 zavaró ugrás a videóban mindegyik kameraállásból készített felvételen valamilyen okból kifolyólag.

A videó címében Topol-M szerepel, de ez téves – elegendő csak egy pillantást vetni az ICBM hordozó és indító platformjára. A Topol alatt a belorusz MAZ-7917 található meg, ami 7 tengelyes, míg az újabb Topol-M alá a 8 tengelyes MZKT-79221. Utóbbi szintén Fehérorosz gyártmány.

Az 1985-től hadrendben álló SS-25 Topol egy ideje már fokozatos kivonás alatt áll, utódja az RS-12 Topol-M (NATO kódja: SS-27), illetve a Topol-M továbbfejlesztésének számító RS-24 Jarsz (NATO kódja: SS-27 Mod 2). Mint arról mi is írtunk a Topol-M pár éve már nincs gyártás alatt, mobil platformon és siló telepítés terén is az RS-24 Jarsz vette át a szerepet.