|

Megkétszereződhet a honvédelmi keret

A honvédelmi tárca GDP százalékában kifejezett támogatási főösszege 2022-re várhatóan, nominálisan a jövő évi összeg kétszeresét is eléri – írta kedden a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában a honvédelmi miniszter. Simicskó István emellett arra is válaszolt, hogy a helikopterbeszerzés koordinációja a Miniszterelnökséghez került.

A múlt év októberében, Walesben megrendezett NATO-csúcstalálkozón minden tagállam vállalta, hogy védelmi kiadásait a következő tíz évben a GDP 2 százalékos szintjéhez közelíti, s azon belül 20 százalékot a haderő-modernizációra fordít. A honvédelmi tárcavezetőt Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte írásban a 2022-re tervezett védelmi költségvetésről. Erre válaszolva Simicskó István felidézte, hogy a honvédelmi kiadások és a hosszú távú tervezés feltételeinek megteremtését szolgáló költségvetési források biztosításáról szóló kormányhatározat 2022-ig rögzíti a honvédelmi tárca finanszírozási peremfeltételeit. Ezzel összhangban a tárca támogatási főösszege 2022-re legalább a GDP 1,39 százalékát fogja elérni.

Magyar Mi-17

A Magyar Honvédség egyik Mi-17-ese | Fotó: Spawn HTKA.hu ,

Simicskó István írásbeli válaszában 2016-tól 2022-ig éves bontásban közölte a tervezett GDP arányos honvédelmi keretet. Ezzel együtt viszont a honvédelmi miniszter azt is megjegyezte, hogy a 2016. évi központi költségvetésről szóló törvény a prognosztizált GDP 0,85 százalékát rögzíti a honvédelmi tárca kiadási előirányzatára. Ezen felül – tette hozzá – 2022-ig nemcsak a honvédelmi tárca GDP százalékában kifejezett támogatási főösszege növekszik, hanem a nominális GDP is, így a honvédelmi tárca támogatási főösszege 2022-re nominálisan várhatóan a jövő évi összeg kétszeresét is eléri.

Szintén Demeter Márta kérdezte a honvédelmi minisztert, hogy mikorra várható a helikopterbeszerzésről szóló nyilvános tender kiírása. Erre válaszolva Simicskó István kiemelte: a kormányzat továbbra is kiemelt prioritásként kezeli az érintett állami szereplők helikopter igényeit, melynek érdekében korábban elvi döntést hozott a Nemzeti Helikopter Képesség hosszú távú biztosításával kapcsolatos feladatokról. A részletek kidolgozása még folyamatban van – tette hozzá. Simicskó István azt írta: a kormánydöntés értelmében a tervezett beszerzés koordinációja a Miniszterelnökség hatáskörébe került, de az érintett tárcák folyamatosan részt vesznek az előkészítésben. Ennek keretében a Honvédelmi Minisztérium kidolgozta évenkénti bontásban a szállítási ütemterv javaslatát, figyelembe véve a fennálló feladatok végrehajtását, valamint a pénzügyi kötelezettségek teljesítési lehetőségeit. Jelenleg a szállítási és fedezetbiztosítási ütemtervről egyeztetnek az érintett tárcák bevonásával. Ennek lezárultát követően kerülhet a javaslat a kormány ülésének napirendjére – fejtette ki írásbeli válaszában a honvédelmi miniszter.

Forrás: honvedelem.hu / MTI