|

Új fejlesztésű típus váltja a Tornádókat

Az európai állam előrelátó módon megkezdené a Panavia Tornado váltótípusának kiválasztási folyamatát. Az utód a következő évtized közepén állhat szolgálatba.

A Reuters értesülései szerint a német védelmi minisztérium 2016 folyamán tárgyalásba kezd az európai gyártókkal a Panavia Tornado típusú vadászbombázóinak váltótípusáról, mely új fejlesztésű típus lesz. Egyelőre nem tiszta az irány számukra, szóba került ember vezette és pilóta nélküli gép is, illetve opcionálisan pilóta vezette verzió is, de a végleges megoldás kikristályosítására ott lesznek a tárgyalások.

A másik megoldás a 2025 körül nyugdíjba küldendő Tornado példányainak üzemidő-hosszabbítása (és esetleges modernizációja), mellyel további 10 évvel tolnák el a típus kivonását, elég időt hagyva az utódtípus kifejlesztésére.

Fotó: Julian Herzog

Fotó: Julian Herzog ,

A HTKA a közelmúltban számolt be arról, hogy kevés az üzemképes Tornado: a Luftwaffe kötelékében jelenleg üzemben lévő 66 darab Panavia Tornado IDS típusú vadászbombázóból különböző okok miatt csupán 29 darab van repülésre alkalmas állapotban. A probléma alapvető oka az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú tartalékalkatrész, így sok esetben “kannibalizációval” tudják üzemben tartani az egyre kisebb létszámú repülőképes Tornado-flottát, mely tavaly sem állt túl rózsásan, de akkor még 39 gép volt repülésre alkalmas állapotban.


A Panavia Tornado és más típusokról szóló típusismertetőinket tömörítő HTKA Cikkgyűjteményért katt ide!