|

Hamarosan megkezdődhet a modernizált Szu-25 tesztelése

Az oroszok földi célpontok kiiktatására tervezett csatarepülőgépének legújabb verziója a hírek szerint még év vége előtt megkezdheti „szárnyainak bontogatását”.

Az Amerikai Légierővel ellentétben az orosz döntéshozók (egyelőre) nem kívánják más típusra bízni eme feladatkör ellátását, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy az 1980-as években életre kelt típus modernizációs programja hamarosan véget érhet.

„Az első két Szu-25Szm3 repülőgépnek készen kell állnia decemberben. Mindkét repülőgép tesztelés céljára fog szolgálni, közülük az egyik a Lipeck városa mellett található pilótaképző központba kerül teljesítményértékelés céljából” – nyilatkozott egy orosz védelmi iparban érdekelt forrás az IHS’s Jane’s újságírójának.

A Szu-25Szm3 és kétüléses változata a Szu-25UBM2 a korábbi változattól alapvetően avionikában, fegyverzet és rakétavédelmi képességekben különbözik, tekintve, hogy korábban a korszerűtlen hajtómű nagy hőkibocsátása sokszor okozott kellemetlen pillanatokat a bevetést repülő pilótáknak.

Noha a kis hatósugár és a nagy hőkibocsátás a hajtómű számlájára írható, azonban védelmi rendszerek nélkül minden repülőgép ki van szolgáltatva a MANPAD káros hatásainak. Okulva a sérülésekből, az Szm3 talán védettebb lesz a csapatlégvédelem fenyegetései ellen.

Noha a kis hatósugár és a nagy hőkibocsátás a hajtómű számlájára írható, azonban védelmi rendszerek nélkül minden repülőgép ki van szolgáltatva a MANPAD káros hatásainak. Okulva a sérülésekből, az Szm3 talán védettebb lesz a csapatlégvédelem fenyegetései ellen. ,

Hogy jelen esetben mit takar a modernizálás azt a cikk pár konkrét berendezéssel meg is említi. E szerint a navigációt és célzást a PrNK-25SM-1 berendezésre bízzák, a szükséges számításokat a BTsU-25S típusú digitális fedélzeti számítógép végzi, a SOLT-25 névre hallgató hőképalkotó rendszer képe pedig a MFTsI-0332M multifunkciós színes kijelzőn fog megjelenni. Ezen felül homályos utalás történt egy olyan kommunikációs rendszer alkalmazására, melynek elektronikus ellentevékenységet végző funkciója képes lesz más repülőgépek fedélzeti lokátorai és irányított levegő-levegő rakétáival szemben védelmet nyújtani.

A fegyverzet monitorozását a SUO-39M rendszer fogja végezni, a Youtube mellett pedig a kiképzés és a bevetés elemzését is szolgálja T-SOK-UBD-130-03 fedélzeti kamerarendszer. Ennyi új eszköz beépítésével az orosz Varjú képes lesz lézer – vagy „TV” irányítású rakéta és bomba alkalmazására mely utóbbi kiegészül a műholdas segítség lehetőségével, valamint önvédelemre kettő R-73 önirányítású levegő-levegő rakéta indítására/hordozására.

Az Szm-változattól eltérésként nevesítik még a L-136 Mak-UFM közelgő rakétákra figyelmeztető rendszerét is. Forrás: honvedelem.hu

Az Szm-változattól eltérésként nevesítik még a L-136 Mak-UFM közelgő rakétákra figyelmeztető rendszerét is. Forrás: honvedelem.hu ,

Emellett a hagyományos fegyverek széles skálája is megmaradt, beleértve a 9A623 30 milliméteres gépágyút a 250 darab lőszerrel együtt. Ha az állami tesztsorozat sikerrel zárul, a szolgálatban lévő flotta átfogó modernizálása várható az Szm3-változatra.