|

Nehéz terepre szánt felderítő Latin-Amerikából

A november végén megrendezett Expodefensa elnevezésű nemzetközi kiállításon mutatkozott be a VRC Cobra (Vehiculo de Reconocimiento de Combate – Felderítő Harcjármű) névre hallgató terepjáró, melynek képességeit kifejezetten az extrém körülményekhez szabták.

A teljes mértékben a Kolumbiai Fegyveres Erők mérnökei által tervezett eszközből a jelenlegi tesztidőszakban hat példány áll rendelkezésre és az alapvetően három személyesre szánt „homokfutónak” olyan feladatokat szánnak, mint a hosszú távú sivatagos területen végrehajtott határellenőrzés, tüzérségi megfigyelés, harckocsi elhárítás és harci kutatás-mentés végrehajtása.

Méretéhez képest mindent ráaggattak a mérnökök amit csak lehet. Forrás: army-recognition.com

Méretéhez képest mindent ráaggattak a mérnökök amit csak lehet. Forrás: army-recognition.com ,

Felszerelését tekintve teljesen a kívánt igényekhez megfelelően lehet alakítani, a nagyérdeműnek az „állig” felfegyverzett példány mutatkozott be egy utasülés elé szerelt M60 7.62 milliméteres géppuskával, 40 milliméteres automata gránátvetővel a tetején, hátul a jól ismert M2 Browning 12.7 milliméteres nehézgéppuskával és egy elé felszerelt Spike páncéltörő rakétával.

Az összkerék-meghajtású jármű vázát off-road versenyautók ihlették és teherbírását 650 kilogrammban határozták meg. A fent felsorolt arzenál mellett természetesen a „személyzetet” képező három fő és felszerelésük is gond nélkül felpakolható, személyszállítóként hat fő fér el a Cobra hátsó terében, amely vezetési pontként és mentőjárműként szintén kialakítható.

Az Expodefensa közvetítése közben került fel ez a kép a Twitter oldalára melyen jobban látni a „személyzet munkahelyét” és azt, hogy fegyverrel el van látva rendesen de védelem nem sok jutott rá. Forrás: Twitter.com ,