|

M113, mint rendőrségi páncélozott csapatszállító

Az 1960-as évek elején bemutatkozott M113-as páncélozott csapatszállító járműből hatalmas, 80 000 db körüli mennyiséget gyártottak le. Ugyan még napjainkban is igen komoly mennyiség áll – zömében nem első vonalbeli járműként hadrendben sok üzemeltetőnél – rengeteg ilyen jármű karrierje fejeződött már be. A kohó helyett egy kisebb részük eladósorban van, vagy civil szervezetekhez kerültek. Használ ilyeneket a NASA, de tűzoltóságok is. Az Egyesült Államokban néhány településének rendfenntartó szerve is szerzett be ilyen gépeket rendőrségi kommandósai számára. Bár futólag úgy olvastuk, hogy az Obama adminisztráció ezek egy részét mostanában elvette, mert az érintett lakosság egy részét zavarta, hogy 1-1 eldurvuló tüntetésekkor háborús övezet érzetet kelt 1-1 ilyen jármű megjelenése.

A fenti, lassan 6 éves videó mindenesetre egy Georgia államban található kisváros rendőrségének állományában lévő M113-ast örökít meg, amint azzal bemutatót tartanak: sebesült rendőrt menekítenek ki a tűzvonalból.

A szóban forgó település amúgy a videó készültekor nem egészen 8 500 lakosú, Atlanta belvárosától 25 kilométernyire északra található Doraville.