|

A BAE Systems segíthet a török lopakodó fejlesztésében

A török Hadiipari Államtitkárság (SSM) a BAE Systems vállalatot választotta a TFX program technológiai partnerének.

Ankara 2011-ben indította el a TFX projektet, melynek célja egy ötödik generációs vadászbombázó kifejlesztése, mellyel leválhatják a jelenlegi F-16 Fighting Falconokat. A projekt kezdetén a Turkish Aerospace Industries (TAI) a Saab AB-val közösen három különböző koncepciót készített, melyeket 2013-ben mutatták be a nyilvánosságnak.

A TAI által bemutatott TFX koncepciók

A TAI által bemutatott TFX koncepciók ,

Az SSM részéről 2015 márciusában szólították fel a szóba jöhető gyártókat a programban való részvételre, melyek közül a brit BAE Systems, az európai Airbus, az olasz Alenia Aermacchi, a svéd Saab AB és a kínai CATIC jelentkezett a partneri lehetőségre, végül a törökök a briteket hozták ki győztesnek. A következő hetekben a BAE Systems segítségével a három kialakítás közül kiválasztják a legmegfelelőbbet, majd várhatóan 2016 februárjáig megkötik a szerződést és megkezdődhet a részletes tervezés. Az első példány várhatóan 2023-ban készülhet el, a szolgálatba állást 2030-ra tervezik.

A megvalósításhoz szükséges technológiák jelentős részét természetesen nem maguknak dolgozzák ki, hanem az F-35 helyi gyártásából emelnek át ötleteket, ez nagyban csökkentheti a program költségeit és lefolyását.