|

Ukrajna is a Hongdu L-15 mellett döntött?

Friss hírek alapján úgy tűnik Kijev úgy döntött, hogy kell neki a kínaiak által jelenleg limitált sorozatgyártásban előállított szuperszonikus kiképző / könnyű csapásmérő gépe, a Hongdu L-15 Falcon. No nem tokkal-vonóval, hanem csak a sárkányszerkezet – a többit saját maguk oldanák meg, azaz egy helyi összeszerelésű, az ukrán igényekre szabott változatról lenne szó.

Fotó: Peng Chen

Fotó: Peng Chen ,

Peng Chen">

Ukrán illetékesek még a 2014-es Airshow China ideje alatt jelezték, hogy érdekelné őket a típus, mellyel fokoznák légierejük földi csapásmérő képességét. Azt már akkor is említették, hogy nincs szükségük kész gépekre, csak a sárkányszerkezetet vennék Kínától, hiszen a típust jelenleg amúgy is ukrán hajtómű repteti, másrészt az ukrán hadipar képes arra, hogy a kínai elektronikát és fegyverrendszereket hazai gyártásúakkal helyettesítse.

L-15

Elvileg a szóban forgó, 4. prototípus | Forrás ,

Az ukrán forrás elmondása szerint a korábbi terv az volt, hogy már 2016 elején megkezdődik a gépek ukrajnai összeszerelése, de ez végül nem jött össze, a részletek kínaiakkal való véglegesítése csak a jövő év elején kezdődik meg. Ezen tárgyalások fő momentuma pedig természetesen a helyi összeszerelés kérdése lesz. Hogy mekkora gépmennyiséget szereznének be az Ukrán Légierő számára, illetve hogy minderre nagyjából mekkora összeget szánnak, arról egyelőre semmilyen információ nincsen.

A külsőre a Jak-130 / M-346 párossal hasonlóságot mutató típus iránt ezidáig Zambia és Venezuela mutatott komolyabb érdeklődést. Előbbi 6, utóbbi 24 gép beszerzését tervezi.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.