|

Ukrajna is a Hongdu L-15 mellett döntött?

Friss hírek alapján úgy tűnik Kijev úgy döntött, hogy kell neki a kínaiak által jelenleg limitált sorozatgyártásban előállított szuperszonikus kiképző / könnyű csapásmérő gépe, a Hongdu L-15 Falcon. No nem tokkal-vonóval, hanem csak a sárkányszerkezet – a többit saját maguk oldanák meg, azaz egy helyi összeszerelésű, az ukrán igényekre szabott változatról lenne szó.

Fotó: Peng Chen

Fotó: Peng Chen ,

Peng Chen">

Ukrán illetékesek még a 2014-es Airshow China ideje alatt jelezték, hogy érdekelné őket a típus, mellyel fokoznák légierejük földi csapásmérő képességét. Azt már akkor is említették, hogy nincs szükségük kész gépekre, csak a sárkányszerkezetet vennék Kínától, hiszen a típust jelenleg amúgy is ukrán hajtómű repteti, másrészt az ukrán hadipar képes arra, hogy a kínai elektronikát és fegyverrendszereket hazai gyártásúakkal helyettesítse.

L-15

Elvileg a szóban forgó, 4. prototípus | Forrás ,

Az ukrán forrás elmondása szerint a korábbi terv az volt, hogy már 2016 elején megkezdődik a gépek ukrajnai összeszerelése, de ez végül nem jött össze, a részletek kínaiakkal való véglegesítése csak a jövő év elején kezdődik meg. Ezen tárgyalások fő momentuma pedig természetesen a helyi összeszerelés kérdése lesz. Hogy mekkora gépmennyiséget szereznének be az Ukrán Légierő számára, illetve hogy minderre nagyjából mekkora összeget szánnak, arról egyelőre semmilyen információ nincsen.

A külsőre a Jak-130 / M-346 párossal hasonlóságot mutató típus iránt ezidáig Zambia és Venezuela mutatott komolyabb érdeklődést. Előbbi 6, utóbbi 24 gép beszerzését tervezi.