|

Bulgáriának csak fél századnyi vadászbombázóra van pénze

Némi fejlemény született a napokban a bolgár többfeladatú vadászgép beszerzés ügyében: a jövő évi költségvetésben elkülönítettek rá némi pénzmagot.

Egy hónapja írtunk róla, hogy az akkor elérhető információk alapján kritikus a Bolgár Légierő helyzete, azonnali közbeavatkozást igényel mind a meglévő MiG-29 géppark erre alkalmasnak ítélt gépeinek javítása, mind pedig az évek óta húzódó utódtípus kiválasztási folyamat lezárása. És bár a lengyel mentőövnek köszönhetően a MiG-29-esek egy részének helyzete most biztosítottnak tűnik egy némiképp bizonytalan időre, szükséges az új típus beszerzése.

Mivel Szófia nem készül légierejének ezen képességének felszámolására, sőt 15-18 géppel számolnak, mint Bulgária légterének védelmére elegendő gépmennyiséggel, gondoskodni kellene arról, hogy erre legyen is pénz. Mert jelenleg nincs – nagyon nincs.

Vlagyiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter a 2016-os büdzsé tervezetének beterjesztése kapcsán arról beszélt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a jövő évi költségvetés tervezetébe bekerültek a haderő fejlesztésére fordítandó extra összegek. Így elvileg lesz pénz elkülönítve vadászgép, illetve fregatt beszerzésre is. A bolgár pénzügyminiszter ugyanakkor kitért arra, hogy ezen összegek többéves programok részösszegei, melyek a légierő tekintetében mindössze fél századnyi vadászbombázó beszerzését teszik majd lehetővé egy teljes századnyi gép beszerzése helyett.

Hogy mi lesz a bolgár MiG-29-esek váltó, illetve esetleg egy ideig társtípusa, arról továbbra sincs döntés – leginkább esélyesnek továbbra is használt F-16-osok beszerzése, esetleg a svéd Gripen tűnik. Előbbire ugye voltak már próbálkozások, de Szófia végül hoppon maradt Bukaresttel szemben.

Bolgár MiG-29 - várhatóan az F-16 küldi nyugdíjba

Bolgár MiG-29 – várhatóan az F-16 küldi nyugdíjba ,