|

Német hadosztály részeként tér vissza a holland harckocsizó képesség

Lassan 4,5 éve, hogy leépítették az egykoron jelentős méretű és erejű holland harckocsizó erőt – mint arról anno mi is beszámoltunk Hága 2011 májusában hadrendből kivonta az akkor még szolgálatban álló 60 db Leopard 2A6 típusú harckocsit. A múlt héten a holland és német védelmi miniszter asszonyok azonban olyan bejelentést ettek, mely alapján tudni lehet, hogy a Holland Királyság reaktiválja nagymacskáit.

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

Ursula von der Leyen és Jeanine Hennis-Plasschaert szeptember 15-én a német, illetve holland parlamentben arról beszélt, hogy a holland 43. Gépesített Dandár integrálásra kerül a német 1. Harckocsi Hadosztályba. Ehhez pedig a hollandok szolgáltatnak is néhány Leopard 2-est. Tény, hogy nem sokat, mert mostanra már szinte minden egykori Leopard 2-esüket eladták a hollandok. Maradt azonban még 16 db Leopard 2A6, amit ezen célra tudnak hasznosítani – ezeket a németek az újabb, Leopard 2A7 szintre modernizálják, illetve lízingszerződés keretélben további 2 harckocsit biztosítanak szomszédjuknak, hogy az fel tudjon állítani egy harckocsi századot.

A közzétett információk alapján felállás valahogy úgy fog kinézni, hogy a német harckocsi hadosztályba integrálandó holland dandár megerősítésre kerül a nemrégiben létrehozott német 414. Harckocsi Zászlóaljjal, mely zászlóalj alatt egy századot alkotnak majd a reaktivált holland harckocsizók. Ebből adódóan a holland harckocsi század a német 414-esek bázisán, azaz a Németország Bergenben lesznek megtalálhatóak, míg a 43. Gépesített Dandár többi eleme természetesen Hollandiában lesz fellelhető továbbra is.

Ez a videóanyag a holland harckocsizó képesség 2011-es ünnepélyes felszámolásakor készült – akkor még úgy volt, hogy az eseményre felsorakozott 4 Leopard 2A6 által leadott 1-1 lövés lesz az utolsó, amit holland harckocsizók leadnak. Nos, úgy tűnik ez másképpen lesz.