|

Lengyelország lett az AGM-158 JASSM 3. külföldi rendszeresítője

1 évvel ezelőtt írtunk róla, hogy Lengyelország nagyjából fél milliárd dollárt készül szánni Lockheed Martin AGM-158A csökkentett észlelhetőségű robotrepülőgép beszerzésére a Lengyel Légierő F-16 gépparkjának fegyverarzenáljába.

A DSCA által tavaly szeptember 19-én közzétett dokumentuma alapján Lengyelország 40 éles AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missiles mellett összesen 6 teszteléshez használandó változatot is kap majd az ilyenkor megszokott logisztikai és képzési csomag mellett. A lengyelek formális kérelme mostanra jutott el addig, hogy a Lockheed Martin sajtóközleményben közölje, megkapták a Foreign Military Sales keretében megvalósuló megrendelést.

Ahogy neve is mutatja, az AGM-158 ún. standoff kategóriás fegyver, azaz hatótávolsága – jelen esetben durván 370 km – lehetővé teszi, hogy az indító repülőgép még az ellenséges légvédelem által lefedett zóna határán kívül indíthassa azt.

Az AGM-158 JASSM egyik tesztje. | Fotó: U.S. Air Force

Az AGM-158 JASSM egyik tesztje. | Fotó: U.S. Air Force ,

A robotrepülőgép nagy hatótávolsága miatt a hordozó repülőgépnek nem kell berepülnie a légvédelem által oltalmazott zónába. A 450 kg-os nagy haterejű robbanófejjel szerelt, megerősített célpontok leküzdésére is alkalmas JASSM jelenleg az amerikai bombázó típusokon felül az F-15E, F-16 ás F/A-18 vadászbombázókon van integrálva, az Egyesült Államok légiereje és haditengerészete mellett pedig a Finn és az Ausztrál Légierők rendszeresítették eddig. Ezen csoporthoz kapcsolódik most Lengyelország.

AGM-158 tesztek során készült felvételekből összeállított videóanyag