|

Lengyelország és az AGM-158 JASSM

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) által a napokban közzétett dokumentum alapján sebességbe kapcsolták a lengyel AGM-158 JASSM robotrepülőgép beszerzésének ügyét. A mostani dokumentum Varsó azon 2014 tavaszán Washingtonnak megküldött formális kérelméhez kapcsolódik, melyben 40 db AGM-158A ügyében keresték meg az amerikaiakat.

Ugyan az AGM-158 program beindítása 1995-re vezethető vissza, a Lockheed Martin által fejlesztett robotrepülőgép körüli problémák miatt csak 2009-ben kezdődött meg a hadrendbe állítása. Ha a mostani lengyel ügyet nem számoljuk még, akkor az Egyesült Államok haderején felül ezidáig a finnek és az ausztrálok rendelték meg. Utóbbiaknál idén kezdődött meg a hadrendbe állítása.

Ugyan az AGM-158 program beindítása 1995-re vezethető vissza, a Lockheed Martin által fejlesztett robotrepülőgép körüli problémák miatt csak 2009-ben kezdődött meg a hadrendbe állítása. Ha a mostani lengyel ügyet nem számoljuk még, akkor az Egyesült Államok haderején felül ezidáig a finnek és az ausztrálok rendelték meg. Utóbbiaknál idén kezdődött meg a hadrendbe állítása. ,

A DSCA által szeptember 19-én közzétett dokumentum alapján Lengyelország 40 éles AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missiles mellett összesen 6 teszteléshez használandó változatot is kap majd az ilyenkor megszokott logisztikai és képzési csomag mellett. Az amerikaiak által 500 millió dollárosra becsült csomag részeként a lengyel F-16C/D Block 52+ vadászbombázók szoftveres frissítésére is szükség lesz az ellenfélnek komoly fejfájást okozni tudó, 350 kilométernél nagyobb hatótávolságú robotrepülőgép bevethetősége érdekében.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.