|

Lengyelország és az AGM-158 JASSM

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) által a napokban közzétett dokumentum alapján sebességbe kapcsolták a lengyel AGM-158 JASSM robotrepülőgép beszerzésének ügyét. A mostani dokumentum Varsó azon 2014 tavaszán Washingtonnak megküldött formális kérelméhez kapcsolódik, melyben 40 db AGM-158A ügyében keresték meg az amerikaiakat.

Ugyan az AGM-158 program beindítása 1995-re vezethető vissza, a Lockheed Martin által fejlesztett robotrepülőgép körüli problémák miatt csak 2009-ben kezdődött meg a hadrendbe állítása. Ha a mostani lengyel ügyet nem számoljuk még, akkor az Egyesült Államok haderején felül ezidáig a finnek és az ausztrálok rendelték meg. Utóbbiaknál idén kezdődött meg a hadrendbe állítása.

Ugyan az AGM-158 program beindítása 1995-re vezethető vissza, a Lockheed Martin által fejlesztett robotrepülőgép körüli problémák miatt csak 2009-ben kezdődött meg a hadrendbe állítása. Ha a mostani lengyel ügyet nem számoljuk még, akkor az Egyesült Államok haderején felül ezidáig a finnek és az ausztrálok rendelték meg. Utóbbiaknál idén kezdődött meg a hadrendbe állítása. ,

A DSCA által szeptember 19-én közzétett dokumentum alapján Lengyelország 40 éles AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missiles mellett összesen 6 teszteléshez használandó változatot is kap majd az ilyenkor megszokott logisztikai és képzési csomag mellett. Az amerikaiak által 500 millió dollárosra becsült csomag részeként a lengyel F-16C/D Block 52+ vadászbombázók szoftveres frissítésére is szükség lesz az ellenfélnek komoly fejfájást okozni tudó, 350 kilométernél nagyobb hatótávolságú robotrepülőgép bevethetősége érdekében.