|

Olasz korvettek Bangladesnek

A világ legszegényebb országainak listáján szereplő Banglades gazdasága számára földrajzi elhelyezkedéséből adódóan – a természeti erőforrásainak jelentős részét a Bengáli-öböl hozzájuk tartozó részé biztosítja – kiemelt fontosságú a tengeri területeinek, illetve a tengeri kereskedelem védelme. A Goldman Sachs által összeállított, potenciálisan nagy fejlődést összehozható gazdaságok “Next Eleven” nevű listáján is szereplő ázsiai állam igyekszik is minden tőle telhetőt megtenni haditengerészete, illetve parti őrsége fejlesztése érdekében.

A Forces Goal 2030 néven futó modernizációs program keretében Bangladesh több lépcsőben komoly fejlesztéseket kíván végrehajtani mindhárom haderőnem területén annak érdekében, hogy megfelelően erős katonai erővel rendelkezzen a régióban. Első körben elsősorban a légierő és a haditengerészet érintett.

A címben szereplő olasz korvettek ugyanakkor nem a haditengerészet, hanem az attól 1995-ben leválasztott parti őrség számára érkeznek majd, hatalmas képességbeli ugrást biztosítva. Az Olasz Haditengerészet által nyugdíjazás alatt álló Minerva osztályú korvettekről van szó, melyek közül Bnagladesh 4 hajóra jelentett be igényt. Az üzlet igazából már idén márciusban létrejött, a kiválasztott hajók átalakítását és élettartam hosszabbítását végző olasz Fincantieri azonban csak mostanában kapta meg a szerződést és az első két hajó is a közelmúltban futott be a vállalat genovai hajógyárának kikötőjébe.

A 2012-ben kivont Minerva és Sibilla 2015. június 29-én érkezett meg Genovába

A Genovában most elkezdett átalakítási és felújítási munkálatok várhatóan 2 év múlva Olaszország legnagyobb hadikikötőjének és az OTO Melara központjának számító La Spezia városában fejeződnek majd be – ekkorra 4 egykori olasz fregatt, a Minerva, Sibilla, Urania és a Danaide áll majd készen arra, hogy a bangladesi illetékesek átvegyék azokat és még egy jó 20 évig használják saját parti őrségük gerinceként.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.