|

Thaiföld három tengeralattjárót vásárol Kínától

Thai illetékese a közelmúltban jelentették be, hogy 447,5 millió dolláros darabáron három kínai gyártású tengeralattjárót óhajtanak hadrendbe állítani. A 17 tagból álló döntőbizottság állásfoglalása szerint költséghatékonyság tekintetében ez volt a legjobb választás. Ezen kívül álláspontjuk szerint ugyanazért a pénzért a kínai megoldás modernebb fegyverekkel rendelkezik mint más versenyzők és hosszabb ideig is képes a vízfelszín alatt maradni.

Ez volt a másodig olyan nemzetközi tender, – a török HQ-9 után – ahol a kínai hadipar komoly nyugati és orosz ellenfelek közül kerül ki győztesen. A thai tengeralattjárós képességek újbóli létrehozására 2010 óta pedzegetett beszerzésért indult még: Oroszország, Dél-Korea, Németország, Svédország és Franciaország.

A szóban forgó kínai tengeralattjáró a Type-39A Yuan osztály exportváltozata lehet – ennek export megnevezése az S20. Ilyen tengeralattjárót már vásárolt Pakisztán is, ami eléggé sokatmondó, lévén Pakisztán mindezidáig élvonalbeli európai építésű tengeralattjárókat vásárolt. Viszont az utóbbi U-214 költségvetési okokra visszavezethető meghiúsulása után olcsóbb kínai gyártású tengeralattjárók mellett döntött. Ebből az következik, hogy a kínai tengeralattjárók elértek egy olyan színvonalat ami ha alacsonyabb is mint a világ legjobbjai, de van annyira jó, hogy alacsonyabb ár mellett megérje megvenni.

Az orosz Kilo osztályhoz több mindenben is hasonlító Type 041 Jüan. Hivatalos kínai megnevezése Type 039A, ám jelentősen eltér a Type 039-től.

Az orosz Kilo osztályhoz több mindenben is hasonlító Type 041 Jüan. Hivatalos kínai megnevezése Type 039A, ám jelentősen eltér a Type 039-től. ,

Ez a tengeralattjáró 2300 tonna vízkiszorítású alámerült állapotban, a maximális merülési mélysége 300 méter. Hagyományos torpedókon kívül képes víz alól indítható robotrepülőket is indítani. Mivel modul rendszerű a kliens többféle szonár és meghajtás közül választhat, úgy hagyományos diesel-elektromos mint levegőtől függetlent.