|

HTKA Hírhalom 2015. 24. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A Brit Védelmi Minisztérium kérésére a BAE Systems nekilátott egy többes fegyver felfüggesztő kifejlesztésére az Eurofighter Typhoon számára. 2,6 millióm dollárból gazdálkodhatnak, a cél egy olyan eszköz tervezése, melynek segítségével a Typhoon egy felfüggesztési pontján több Brimstone 2 rakétát vagy Paveway IV-es irányított bombát hordozhat. A többzáras tartóval jelentősen nőne a típus csapásmérő képessége.

Grafika az elképelésről. Egy tartón 2 500 fontos bomba vagy 3 Brimstone rakéta helyezhető el | Forrás: BAE Systems

Grafika az elképelésről. Egy tartón 2 500 fontos bomba vagy 3 Brimstone rakéta helyezhető el | Forrás: BAE Systems ,

Még 2015-ben megkezdhetik a Taranis UCAV repülés közbeni tesztelésének harmadik, és egyben utolsó fázisát. A BAE Systems mérnökeiből álló csapat 2013 augusztusa és 2014 januárja között már két tesztprogramot is lefolytatott a típussal Ausztráliában, a harmadikat az év végére tervezték be. A Brit Védelmi Minisztérium szóvivője szerint nincsenek tervek további Taranis tesztekre. A típus nem kerül sorozatgyártásra, ám alapja lehet egy a jövőben kifejlesztendő közös európai pilóta nélküli harci gépnek.

A Taranis taxizik a wartoni bázis betonján | Fotó: BAE Systems, Ray Troll

A Taranis taxizik a wartoni bázis betonján | Fotó: BAE Systems, Ray Troll ,

A Jemen elleni légi csapások során megcsappant a résztvevők fegyverkészlete, ezt szeretné most pótolni az Egyesült Arab Emírségek. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség értesítette az Amerikai Kongresszust az arab állam azon kéréséről, mely szerint több száz irányított bombát szereznének be légierejük számára. A kívánságlistán 1000 egy tonnás GPS irányítórendszerrel felszerelt GBU-31-es és 600 lézeres önirányítású, 225 kg-os GBU-12-es szerepelt, az árcédulán pedig a 130 millió dolláros összeg köszönt vissza.

Oroszországban folyamatosan tesztelik a nemrég sorozatgyártásba került Szu-35Sz vadászbombázót. A Zsukovszkij légibázison nemrég lencsevégre kapták az egyik példányt 3 1500 kg-os lézeres irányítású KAB-1500L lézeres irányítású bombával a szárnyai és a törzse alatt.

Szu-35Sz 3 KAB-1500L bombával | Forrás: alert5.com

Szu-35Sz 3 KAB-1500L bombával | Forrás: alert5.com ,

Thaiföld tűzoltási feladatokra rendelne japán repülőgépeket. AZ igényről a helyettes miniszterelnök és egyben hadügyminiszter Prawit Wongsuwan számolt be a japán sajtónak május 28-án.

Nyugdíjba vonult az Amerikai Légierő 27. különleges műveleti ezredének utolsó AC-130H csatarepülőgépe, ezzel pedig lezárult a típus 46 éves története. A 69-6569 farokkódú gép társaival együtt a 16. különleges műveleti század állományába tartozott, az utolsó 8 példányt folyamatosan vonták ki a szolgálatból az elmúlt két évben. Az utolsó 12 évben a gépek Afganisztán, Irak és a többi gócpont felett 6500 küldetést teljesítettek, ezalatt 26 000 repült órát gyűjtöttek, 4600 ellenséges harcost öltek meg és segédkeztek további 5200 elfogásában.

A Discovery Air Defense név nem sokaknak mondhat valamit. A civil vállalkozás harci gépeket üzemeltet agresszor feladatkörben, így segítve az USAF pilóták képzettségének fenntartását. A-4 Skyhawk és Alpha Jet gépekkel rendelkeznek, melyek bevethetősége 98%, ez jelentősen felülmúlja bármilyen katonai alkalmazásban lévő harci gép hasonló adatát, további érdekesség, hogy 50 000 repült órája nem történt velük baleset. A vállalat tulajdonosai a típusállomány bővítése mellett döntöttek, F-16-osokkal akarják élethűbbé tenni az általuk nyújtott szolgáltatást. A gépek az arizonai Mesa városából üzemelnek, a beszerzéssel ők lesznek az F-16-osok első civil agresszor feladatkörű üzemeltetői.

Az Indiai Légierő a Jaguar vadászbombázó és a Harpoon hajók elleni rakéta kettősét tesztelte. A fegyvert május 22-én indították az Arab tenger felett a brit-francia kooperációban készült vadászbombázóról. Ez volt az első eset, hogy Harpoon rakétát indított az Indiai Légierő valamelyik repülőgépe, a fegyver integrálását a Jaguar fedélzeti rendszereihez a Hindustan Aeronautics Limited végezte.

Indiai Jaguár | Forrás: livefist.blogspot.hu

Indiai Jaguár | Forrás: livefist.blogspot.hu ,

Meglepő kijelentést tett az Orosz Légierő parancsnoka, Viktor Bondarev. A vezérezredes szerint a légierő annyi T-50 PAK FA-t fog szolgálatba állítani amennyit csak lehetséges, a számot csak az korlátozza, hogy a Szuhoj milyen sebességgel képes gyártani az 5. generációs vadászbombázót.

PAK-FA 054

C-27J szállítógépekkel erősítene a Tajvani légierő. Az USA kormánya már áldását adta a beszerzésre, így már csak a beszerzéshez szükséges összeget kell előteremtenie a szigetállamnak.