|

46 MiG-29M2 kerülhet Egyiptomba?

Újfent hírek formájában bukkant elő egy esetleges egyiptomi MiG-29 beszerzés: az amerikai – angol – orosz tulajdonosi körű orosz gazdasági napilap, a Vedemosztyi arról ír, hogy értesülései szerint Kairó 46 MiG-29M2 típusú vadászbombázó beszerzéséről írhat alá szerződést.

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu - Nighthawk9

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu – Nighthawk9 ,

A napilap sem az orosz állami exportvállalat, a Roszoboronexport, sem pedig az RSZK MiG által nem megerősített értesülései alapján a nemrégiben megállapodás született, a formális szerződés aláírására pedig a közeljövőben sor kerülhet.

Megjegyzendő, hogy egy egyiptomi MiG-29 beszerzésről nem első alkalommal röppennek fel híresztelések, lévén az egyiptomi belpolitikai helyzet pár évvel ezelőtti alakulása miatt az Egyesült Államok – átmeneti jellegűnek szánva – szüneteltetni kezdte a haderő kötődésű segítségnyújtás egyes elemeinek biztosítását. Kairó ezt mind anyagi, mind pedig tényleges haditechnikai eszközök terén érezhette, lévén az Obama adminisztráció nyomásgyakorlás címszó alatt leállította többféle haditechnikai eszköz szállítását, továbbá a pénzcsaphoz is hozzányúlt.

Ezen álláspontján Washington azóta több lépcsőben jelentősen enyhített, mondhatni lassan minden a régi kerékvágásba kerül a védelmi jellegű támogatások terén. Ezen idő alatt az egyiptomi vezetés azonban elkezdett újból Moszkva felé kacsingatni, kilátásba került egy, az akkori hírek alapján akár 4 milliárd dollárt is elérhető fegyvercsomag. Ennek része lett volna egy MiG-29 beszerzés is, melynek keretében, cirka 1,7 milliárd dollár ellenében 24 MiG-29M2 került volna beszerzésre.

Annyit tudni, hogy ennek 2013 novemberi belengetése urán amerikai delegáció érkezett Egyiptomba John Kerry amerikai külügyminiszter vezetésével. A MiG-29 beszerzésről azóta egészen mostanáig nem is röppentek fel híresztelések, és egyelőre a mostaniak sem többek pletykánál, hivatalos megerősítés egyik érintett féltől sem érkezett még. Azaz továbbra is erősen kérdéses, hogy az Egyiptomi Légierőben lesznek-e modern MiG-29-esek a nagy mennyiségű F-16, valamint az idén, nem csekély összegért megrendelt francia Dassault Rafale vadászbombázók mellett.

MiG-29M2 a 2012-es szlovák repnapon