|

4 milliárdos orosz fegyvercsomag Egyiptiomnak?

Előre leszögeznénk, hogy semmilyen konkrétumról nincs szó, hovatovább még csak nem is közvetlenül orosz eredetű források alapján reppent fel ezen pletyka, hiszen a RIA Novosztyi orosz hírügynökség angol kiadása egy palesztín online portálra hivatkozva írta, amit.

Ettől még tény, hogy a jövő héten olyan magas rangú orosz küldöttség látogat Egyiptomba, melynek személyi összetétele kapcsán jogosan merül fel, hogy Moszkva lecsapni készül az utóbbi időben romló amerikai – egyiptomi diplomáciai viszony adta lehetőségekre.

Ismert lehet, hogy az egyiptomi belpolitikai helyzetre tekintettel az Egyesült Államok – átmeneti jellegűnek szánva – szünetelteti a haderő kötődésű segítségnyújtás egyes elemeinek biztosítását. Kairó ezt mind anyagi, mind pedig tényleges haditechnikai eszközök terén érezheti, lévén az Obama adminisztráció nyomásgyakorlás címszó alatt leállította az Apache, Harpoon és M1A1 szállításokat, továbbá a pénzcsaphoz is hozzányúlt.

Az orosz állami hírügynökség által hivatkozott palesztin oldal állítólagos értesülései szerint Moszkva ezen diplomáciai szituációra készül rácsapni, ajánlatot téve az ilyen irányű érdeklődést már korábban pedzegetett Egyiptomnak: állítólag azzal rukkolnának elő, hogy Egyiptom lényegében megkötések nélkül válogathatna az orosz csúcstechnikából. A ki tudja milyen forrásból származó értesülések szerint egy nagyjából 4 milliárd dolláros csomagról van szó, melyhez egy Perzsa-öböl menti állam nyújtana segítséget.

Mint említettük ezen információ hitelessége finoman hagy némi kívánnivalót maga után, bár ahhoz sem fér kétség, hogy az oroszok tesznek majd valamilyen ajánlatot. Ezt látszik alátámasztani, hogy az Egyiptomba küldendő delegáció erősen a védelmi szektorhoz kötődő „nagykutyákból” áll majd össze: az orosz védelmi minisztériumból származó információk szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter mellett a katonai-műszaki együttműködésért felelős hivatal igazgatóhelyettese és a Roszoboronexport illetékesei kaptak helyet a csapatban.

Egyiptomi Mi-17

Egyiptom számára nem ismeretlen az orosz technika ,

A történet egyébként azzal kerek, hogy a napokban Egyiptomba látogatott John Kerry amerikai külügyminiszter, akit állítólag azzal a megbízással küldtek, hogy beszélje le az egyiptomiakat ezen „csacskaságról”, illetve, hogy kommunikálja Washington kész visszatérni a megromlott diplomáciai viszony előtti állapotra. Az eredmény? Nos, állítólag elutasítás.

Mit mondhatnánk? Várjuk a fejleményeket!