|

Továbbfejlesztett Gripenek Csehországnak

Közel 2030-ig védhetik Csehország légterét a svéd vadászbombázók, de a csehek belátták, hogy nem kerülhető el a típus modernizációja.

Ahogy arról a HTKA is beszámolt, Csehország 2013 májusában meghosszabbította a JAS-39C/D típusú Gripenjeinek lízingszerződését, így 2027-ig biztosan a Cseh Légierőt szolgálja majd a típus, de a szerződés tartalmaz egy kétéves opciót is, így akár 2029-ig is nyújtható a típus kivonása. A cseheknél jelenleg csak légvédelmi feladatkörben alkalmazott, MS19 Block 3 szoftvercsomaggal ellátott Gripen-verziót azonban a jövőben „felokosítják”: egy tavaly decemberi, 69.3 millió dolláros modernizációs szerződésnek köszönhetően 2017-18 között érkezik a svédeknél tavaly bevezetett MS20 csomag, melynek köszönhetően képessé válnak az IRIS-T és METEOR légiharc-rakéták, valamint meg nem nevezett levegő-föld fegyverzet alkalmazására, valamint a beszerzésre kerülő lézeres célmegjelölő konténer használatára.

Cseh Gripen légiutántöltés gyakorlása közben | Fotó: Stefan Kalm

Cseh Gripen légiutántöltés gyakorlása közben | Fotó: Stefan Kalm ,

Cseh barátaink aktívan ki is használják a Gripeneket, a Magyar Honvédséghez hasonlóan 12 „C” és 2 darab „D” verziójú Gripennel rendelkező Cseh Légierő kétszer vett részt (2009 és 2012) a baltikumi légtérvédelmi feladatokban, valamint tavaly októbertől három hónapig őrizték Izland légtérét is és jövőre várhatóan újra mennek.

A legfrisebb hírmorzsák szerint még az is elképzelhető, hogy az egyre több szerepet kapó Gripenek száma a jövőben tovább növekszik; a légierő parancsnoka 6-8 példány lízingjét kérvényezte, melynek financiális hátterét először is elő kell teremtenie a cseh kormánynak, a történet csak azután léphet megvalósítási fázisba.