|

Tengeralattjáróról indítható rakétát tesztelt Észak-Korea

A KCNA állami hírügynökség által közzétett fotók alapján Phenjan nemrégiben tesztet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy az észak-koreai pártlap, a Rodong Sinmun által is lehozott híranyag alapján a rakéta csak mintegy 150 méteres távot tett meg, azaz csak a tubus elhagyását, majd a rakétamotor vízfelszín áttörése utáni beindítását tesztelhették vélhetően. Avagy van még mit dolgozni a programon.

Egyes dél-koreai források szerint Phenjan ugyanakkor akár már 2-3 év múlva bevethető SLBM-ekkel rendelkezhet – ezzel szemben a fejleményeket igen aggasztónak minősítő dél-koreai védelmi miniszter hosszabb fejlesztési időt, 4-5 évet valószínűsített reakciójában.

A Pukkuksong-1 névre keresztelt rakéta. Nem kizárt, hogy a névválasztás fricska Washington felé, lévén a Pukkuksong szó angol fordítása a polaris, mely nevet az első amerikai SLBM, az 1961-ben hadrendbe állítitt UGM-27 Polaris kapta | Fotó: KCNA

A Pukkuksong-1 névre keresztelt rakéta. Nem kizárt, hogy a névválasztás fricska Washington felé, lévén a Pukkuksong szó angol fordítása a polaris, mely nevet az első amerikai SLBM, az 1961-ben hadrendbe állítitt UGM-27 Polaris kapta | Fotó: KCNA ,

Az elvileg május 9-i tesztet Kim Dzsongun személyesen tekintette meg.

Az elvileg május 9-i tesztet Kim Dzsongun személyesen tekintette meg. ,

A dolog egyébként nem teljesen meglepetés erejű, lévén már korábban is sejteni lehetett, hogy Észak-Korea nagy erőkkel dolgozik SLBM programján.

Az észak-koreaiak ezen, illetve kísérő programjainak állapota kapcsán természetesen sok a kérdés. Ezek egyike, hogy a szovjet R-27 Zyb (NATO kódja: SS-N-26 Serb) SLBM-ből fejlesztett, de máig egyetlen alkalommal sem tesztelt, így kérdéses létezésű Musudan ballisztikus rakétára erősen hasonlító, annál némiképp kisebbnek tűnő Pukkuksong-1 fejlesztése, illetve a nukleáris töltet miniatürizálás valójában hogyan is áll.

BM-25 Musudan ballisztikus rakéták a Koreai Munkáspárt megalapításának 65. évfordulója alkalmából 2010-ben rendezett felvonuláson. Nem kizárt, hogy egyszerű makettekről volt szó.

BM-25 Musudan ballisztikus rakéták a Koreai Munkáspárt megalapításának 65. évfordulója alkalmából 2010-ben rendezett felvonuláson. Nem kizárt, hogy egyszerű makettekről volt szó. ,

A másik felmerülő kérdés az SLBM hordozó és indító platform, a tengeralattjáró. Tavalyi műholdfelvételek alapján lehetett tudni, hogy az észak-koreaiak egy új tengeralattjárón ügyködnek, melynek tornyán ballisztikus rakéta indító tubusok fogadását vélték előkészítés alatt. Nem megerősítetten, ám azóta úgy tűnik, hogy a szóban forgó tengeralattjáró tornyába valóban indítótubusok, számszerűen 2 db kerülhettek. A tengeralattjáró megépítő hajógyárnak otthont adó Sinpo városa után Sinpo osztályúnak elnevezett tengeralattjáró tubusainak ilyen elhelyezésére vélhetően azon Project 629 Golf II osztályú ballisztikus rakétahordozókból merítették az ihletet, melyekből elvileg 10 darabot szereztek be Oroszországtól ócskavasként 1994-ben. A szóban forgó észak-koreai tengeralattjáró ugyanakkor egyértelműen nem a Golf osztályra emlékeztet, annál kisebb.

Kim Dzsongun és a tesztet végrehajtó Sinpo osztályú tengeralattjáró

Kim Dzsongun és a tesztet végrehajtó Sinpo osztályú tengeralattjáró ,