|

Megköttetett az iraki ALCA-szerződés

Sokéves vajúdás után végre megköttetett az iraki ALCA-szerződés, így megszületett az Aero Vodochody L-159 ALCA második exportsikere.

Bár a T-50IQ Golden Eagle vásárlásának bejelentését követően kétségessé vált a 2011 óta lebegtetett ALCA-beszerzés,a tárgyalások folytatódtak a felek között és végre aláírásra került a megrendelési szerződés, mely azonban mást tartalmaz, mint amit előzetesen vártunk.

Fotó: AERO Vodochody

Fotó: AERO Vodochody ,

A napokban ratifikált egyezmény értelmében az Aero Vodochody 15 darab L-159 Alca típusú kiképzőgépet és könnyű csapásmérő repülőgépet szállít Irak számára. A nevezett darabszám többségét azonban nem a kiképzőverzió, hanem a csapásmérésre szánt együléses  L-159A teszi ki, ami 13 példányt jelent (ebből hármat alkatrészforrásként fognak hasznosítani). A csomag csupán két darab kétüléses L-159T1 verziót tartalmaz, ez jól mutatja, hogy Irak nem oktatásra, hanem légitámogatásra szánja a típust.

A gépek egyébként nem új gyártásúak, azon 36 példány közül valók, melyeket a Cseh Légierő részére gyártottak, de kihasználatlanság miatt korán lekonzerváltak (a csehek a 72 megrendelt gépből csak 27 példányt rendszeresítettek). Az Aero Vodochody most visszavásárolja őket, elvégzi rajtuk a kikonzerválási és a szükséges karbantartási munkálatokat, majd leszállítja őket Irak számára.

Fotó: AERO Vodochody

Fotó: AERO Vodochody ,

Az L-159-es jól kiegészíti majd a a 2011-ben vásárolt F-16IQ Fighting Falcon típusú vadászbombázókat. A cseh típus 3-3 szárny alatti és egy, a törzs középvonalában elhelyezett felfüggesztési ponton AIM-9 Sidewinder légiharc-rakétákat, célmegjelölő- és/vagy gépágyúkonténert, valamint lézervezérlésű bombákat hordozhat.

Az Aero Vodochody termékei egyébként nem jelentenek majd teljesen újdonságot Irak egén, mivel az ország korábban már üzemeltette a kiképző-könnyű alacsonytámadó L-39ZA-t.