|

Szu-24-eseket kínál Moszkva Argentinának?

Az elmúlt év utolsó napjaiban röppent fel a hír az angol médiában, miszerint a védelmi minisztérium a Falkland-szigetekkel kapcsolatos védelmi stratégiájának felülvizsgálatára készül. Tenné mindezt, mert Moszkva állítólag 12 db Szu-24 harcászati bombázóval látná el az argentinok légierejét. Az állítólagosan felajánlott lízingszerződés értelmében rendelkezésre bocsátott gépekért a hír szerint élelmiszerrel fizetne az anyagilag éppen megint nem rózsás helyzetű dél-amerikai ország.

A Falkland-szigeteken 2009 őszén a RAF Eurofighter Typhoon vadászbombázói vették át a stafétát a korábban ott állomásozó Tornado gépektől, avagy papíron az esetleges argentin szerzemények különösebben nem izzasztanák meg az angolokat, ám az Argentin Légierő jelenlegi csekély képességei miatt csak kevés, mindössze 4 gép tartózkodik a szigeten, ami egy összehangolt, több irányból érkező támadás időben történő kivédésére nem feltétlenül elegendő. Különösen, hogy folyamatos őrjárat ennyi géppel nem kivitelezhető.

Azaz bár igen nagy valószínűséggel nem modernizált változatok és nem a legkomolyabb fegyverzettel ellátva érkeznének az argentin légierőhöz az azért elmondható, hogy a Szu-24-esekkel számolniuk kell az angoloknak. Ha másra nem, akkor nagyobb erők és így anyagiak lekötésére alkalmas lenne egy ilyen orosz lépés. Értelemszerűen ha a hírek igazak, akkor nem mindegy, mit kapnának az argentinok a vason felül, annak függvényében izgulhatnak jobban, vagy kevésbé az önmagukhoz mérten anyagilag szintén annyira nem jól álló angolok.

Az esetleges üzlet azért is kellemetlen lehet Londonnak, mert kevés ráhatása van annak teljesülésére – mert míg az argentinok által 2014 októberében bedobott Gripen beszerzés ötletét könnyedén megvétózhatják az által, mert a Gripen E/F esetében jelentős az angol beszállítás, addig Moszkvára ez ügyben nem nagyon tudnak hatni.

Valószínűtlen, hogy egy Fencer így köszönjön be a RAF Mount Pleasant felett, de a korosodó típus képességeivel azért számolni kell Londonban.