|

Kiúsztatták a szárazdokkból a 2. orosz Mistralt

Az első, Oroszország részére megépített Mistral, a Vlagyivosztok átadási határideje, avagy november 14-e jött és ment, a Vlagyivosztok pedig egyelőre továbbra is átadásra vár. Az utóbbi 1 hét nem is volt mentes a kapcsolódó hírektől: a franciák jelezték, hogy nem igazak a hét elejei hírek, miszerint a Franciaországban kiképzési célzattal tartózkodó orosz tengerészeket nem engedik fel a hajóra, a NATO főtitkár aggodalmát fejezte ki a hajó esetleges átadása kapcsán, míg az oroszok egy jövőbeni EU – Oroszország együttműködés szimbólumaként nevezték meg a francia-orosz üzletet. Az Állami Duma külügyi bizottságának vezetője úgy fogalmazott, hogy ha a francia – orosz szerződés teljesítésre kerül, akkor az EU – orosz kapcsolatok túlélték az ukrán krízist, ám ha nem, akkor a két fél kooperációja fölé kerekedett az amerikai nyomás.

Mindeközben a továbbra is kényelmetlen helyzetben lévő franciák bár nem kerítettek sort a Vlagyivosztok átadására azért még dolgoznak a második, Szevasztopol nevű helikopter-hordozón, melyet a tegnapi napon úsztattak ki a szárazdokkból.

Mint arról korábbi Mistralos híreinkben már sokszor írtunk a 2011 nyarán megköttetett szerződés értelmében a Csendes-óceáni Flottához kerülő Vlagyivosztoknak az idei év végéig, míg a Fekete-tengeri Flottához kerülő Szevasztopolnak jövőre kéne megérkezni Oroszországba.