|

Dél-Korea 2017-ig 100 db K2 Black Panther harckocsit állít hadrendbe

A dél-koreai DAPA (Defense Acquisition Program Administration – Védelmi Beszerzési Programiroda) szerdai bejelentése alapján 2017-ig 100 db K2 Black Panther harckocsi fog hadrendbe állni – helyben gyártott erőforással és sebességváltó rendszerrel.

Hyundai Rotem K2 Black Panther harckocsi az ADEX 2013 védelmi kiállításon. | Fotó:   Simta - 投稿者自身による作品

Hyundai Rotem K2 Black Panther harckocsi az ADEX 2013 védelmi kiállításon. | Fotó: Simta – 投稿者自身による作品 ,

A 2013-ban elkezdett sorozatgyártású, egyedi felfüggesztési megoldással rendelkező, dél-koreai fejlesztésű harckocsinak a Rolls-Royce Power Systems (MTU) MT 833 jelölésű diesel erőforrása biztosítja az erőt. Az 1500 lóerős erőforrás mellé, annak kompakt mérete miatt a dél-koreai mérnökök még el tudtak helyezni egy 100 lóerős Samsung Techwin gázturbinát is, mely a harckocsi elektronikai rendszereinek tápellátását tudja biztosítani a fő erőforrás leállítása esetén – jótékonyan hatva az álló harckocsi fogyasztására, illetve hőképre.

Az első sorozatgyártott K2-esek 2014 nyarán érkeztek meg a csapatokhoz és mint ismert lehet az új típus a dél-koreai haderőben még jelentős mennyiségben megtalálható M48 Patton harckocsik egy részének leváltására érkezik a „Baby Abrams”-ként is ismert, durván 1500 db K1A1 és K1A2 harckocsi mellé, tovább növelve az észak-koreai harckocsizókkal szembeni, amúgy is hatalmas technológiai fölényt.