|

HTKA Hírhalom 2014. 46. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 46. hét

A lengyel védelmi miniszter helyettese, Czeslaw Mroczek november 4-én bejelentette, a kiöregedő Mi-24 típusú harci helikopterek leváltására kiírt tender résztvevői felsorakoztak: a 30 gépes versenyre az Airbus Helicopters (a lengyel Heli Invest Services vállalattal társulva) a Tigert ajánlja, a Turkish Aerospace Industries (TAI) a T129 ATAK forgószárnyassal pályázik, míg a Bell Helicopter az AH-1Z Viper típussal áll a rajtvonalhoz. A végső döntés várhatóan 2015 decemberében születik meg alapos kiválasztási folyamatot követően.

Hamarosan újra levegőbe emelkedhetnek az indiai Szu-30MKI típusú vadászbombázók. Pénteken az Indiai Légierő részéről úgy nyilatkoztak, hogy egy héten belül feloldásra kerül a repülési tilalom, melyet az október 14-i balesetet követően rendeltek el.

Fotó: Szuhoj

Fotó: Szuhoj ,

November 11-én, helyi idő szerint 18 óra 30 perc körül elvesztette egyik MiG-25 típusú repülőgépét az Algériai Légierő. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a pilóta időben sikeresen katapultált, a becsapódó gép pedig nem okozott a földön anyagi kárt. Az eset kivizsgálására vizsgálóbizottságot állítottak fel.

A fejlesztők bejelentették, hogy a potenciális vásárlók visszajelzései alapján szükség van a JF-17 Thunder kétüléses variánsára, így dolgoznak annak előkészítésén. Emellett azt is közölték, rendkívül közel az első exportsiker, egy közel-keleti ügyfél akadt a horogra.

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen ,

Az első le- és felszállást követően folyamatosan kiterjesztik az F-35C hajófedélzeti alkalmazását. Az elmúlt időszakban már éjszakai üzemet is folytattak a USS Nimitz fedélzetén a két tesztpéldány segítségével. A gépek eddig 108 katapultos indítást, 215 átstartolást és 110 leszállást hajtottak végre, eddig egyetlen hiba nélkül.

Az elmúlt időszakban számos alkalommal írtunk arról, hogy orosz repülőgépek különböző európai országok légterét sértik meg tesztelvén a légvédelem reakcióját. Az orosz vezetés legújabb tervei szerint hamarosan hosszú távú repüléseket végeznek majd az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidéke felé is.

F-15-ösök kísérik a „Macit” – Alaszka felől már többször tettek látogatást az orosz gépek ,

November 13-án helyi idő szerint 21 óra 30 perc körül lezuhant a Nigériai Légierő egyik Mi-35 típusú harci helikoptere. Az NAF-52X oldalszámú példány a levegőben robbanást követően vált a lángok martalékává. Az eset során a háromfős személyzet életét vesztette.

Az Azeri Fegyveres Erők részéről bejelentették, hogy november 12-én lelőttek egy örmény Mi-24 típusú harci helikoptert. Az incidens során három katona vesztette életét.

November 15-én, helyi idő szerint 14 óra körül a kínai Qinggangshu faluban lakott területre zuhant egy Chengdu J-10S típusú vadászbombázó. A kétszemélyes vadászbombázó mindkét pilótája sikeresen katapultált, de a becsapódó gép a földön 7 embernek okozott különböző súlyosságú sérülést.