|

Nem találják a svédek a felségvizeiket megsértőt

Péntek óta a megszokottnál nagyobb tempóban fogyasztja az üzemanyagot a svéd haderő: nagy erőkkel keresik a felségvizeiket megsértő, eddig összesen 3 alkalommal észlelt valamit. Maradjunk egyelőre a valami megnevezésnél, mert igazolni nem tudják, hogy tengeralattjáró volt. Szóval egyelőre megy a hivatalosan információszerzésnek megnevezett tengeralattjáró vadászat. Meg az egymásra mutogatás.

A svéd védelmi minisztérium által közzétett fotó a 3 észlelés egyikéről. (A néznivaló a kép közepe tájékán a fa törzsétől balra található)

A svéd védelmi minisztérium által közzétett fotó a 3 észlelés egyikéről. (A néznivaló a kép közepe tájékán a fa törzsétől balra található) ,

Egymásra mutogatás abban az értelemben, hogy a média a régióban barátokkal nem rendelkező Oroszországra terelte a dolgot úgy vélve, hogy a civilek által észlelt, azonosítatlan objektum esetleg egy sérült orosz tengeralattjáró lehet. Moszkva részéről erre vasárnap érkezett reagálás, mikor is úgy nyilatkoztak, hogy semmilyen különleges esemény nem történt orosz hadihajóval mostanság.

Az orosz védelmi minisztérium részéről hétfőn is érkezett az ügyben állásfoglalás: felvetették, hogy a svéd vizeken történt észlelések mögött esetleg egy, a múlt héten, gyakorlat feladattal a régióban tartózkodó holland tengeralattjáró állhat és hogy a kedélyek szítása helyett esetleg a holland kollégáikat kéne megkérdezniük a svéd illetékeseknek ez ügyben.

A hollandok természetesen gyorsan lereagálták a felvetést: a holland védelmi minisztérium hétfői nyilatkozatában azt kommunikálta, hogy a Stockholm partjai menti szigetcsoportnál észlelt objektum biztosan nem lehetett az övék, lévén a korábban a térségben tartózkodó és a svédekkel gyakorlatozó HNLMS Bruinvis pénteken elhagyta a svéd vizeket, a hétvégét Tallin kikötőjében töltötte, jelenleg pedig útban van hazafelé.

A hétfői nyilatkozatsorozatból a finnek sem kívántak kimaradni, a védelmi minisztérium szóvivőjén keresztül diplomatikusan közölték, hogy ők aztán ugyan nem kívánnak belefolyni ebben az ügybe: közölték, hogy nem látnak okot arra, hogy beszálljanak a keresésbe, a svéd kollégáikat kellően kompetensnek tartják, ám ha kérés érkezik Stockholm részéről, akkor az persze más kérdés lenne.

A tegnapi legfrissebb fejlemények, hogy a svéd haderő jelentősebb területet zárt el a tengeri és légi forgalom elől és aktuálisan Stockholmtól déli irányba haladva fésülik át a felségvizeiket.

A Stockholm közeli, kiterjedt szigetcsoport

A Stockholm közeli, kiterjedt szigetcsoport ,