|

HTKA Hírhalom 2014. 41. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom 41. hét

Az MD Helicopters 12 MD 530F helikopter legyártására kapott megrendelést. A könnyű forgószárnyasok az Afgán Légierőhöz kerülnek, ahol már 2011-től üzemel a típus. Az afgán pilóták 4 év alatt 5700 repült órát gyűjtöttek, elsősorban kiképzési feladatok végrehajtása közben.

Afgán MD 530F | Fotó: en.wikipedia.org

Afgán MD 530F | Fotó: en.wikipedia.org ,

Új típust állít hadrendbe az Amerikai Haditengerészeti Légierő korai légi előrejelző szerepkörben. Választásuk a Gulfstream G550 típusára esett, melyet az Israel Aerospace Industries szerel fel a szükséges berendezésekkel. A 2013-ban kiírt beszerzésre egyedüliként pályázott a Gulfstream, a többi gyártó úgy látta, képtelenek lettek volna kielégíteni a haditengerészet igényeit. A gépeket a Kaliforniai székhelyű VX-30 tesztelő és kiértékelő század kapja, mely egyedüliként repüli még az S-3B Viking gépeket, a P-3 Orion és C-130 Hercules mellett. A beszerzéssel a US Navy lesz a G550 4. katonai alkalmazója az Izraeli Légierő, a Szingapúri Légierő és az Olasz Légierő után.

Izrael és Szingaúr és az olaszok után a US Navy is rendszeresíti

Izrael és Szingaúr és az olaszok után a US Navy is rendszeresíti ,

Úgy tűnik, Indonéziában sikerült kiválasztani az F-5 váltótípusát. Moeldoko tábornok, az Indonéz Haderő parancsnoka jelentette be, hogy a kiválasztási procedúrán a Szu-35-öst ítélték a legjobbnak a Gripen és az F-16 előtt. A svéd madár végzet másodikként, míg az amerikai típus utolsó lett.
A tábornok ejtett néhány szót a beszerzendő AH-64E Apache Guardian helikopterekről is, melyek érkezésével azonnal jelentősen javulni fog a hadsereg képességei. A 8 megrendelt példány 2019-ben érkezhet meg a szigetországba.

Az Amerikai Légierő feléleszti a B-52H-k radarjának modernizálásáról szőtt terveit. A 2010-ben útjára indított program az 50-es években gyártott és a 80-as években modernizált Northrop Grumman APQ-166 radarok lecserélését tűzte ki céljául, de tavaly jegelték a fejlesztést. A tervek szerint 2040-ig üzemben tartandó bombázóknak azonban szükségük lesz modernebb berendezésre, ezért most újraindítják a beszerzést. Az eszközzel szemben támasztott követelmény a légi helyzetkép követése, térképező és időjárás felderítő üzemmód megléte valamint hogy segítse a személyzetet a navigációban és a célzásban. Az SRR (Strategic Radar Replecement) nevet kapott program alapján 2022-ben kezdik meg az APQ-166-osok lecserélését, évi 17-24 gép átalakításával. Összesen 76 példányon hajtják végre az átalakítást, emellett további példányokra is szükségük lesz a meghibásodottak lecserélésére.

A legifjabb B-52H itt éppen a guami Andersen légibázis betonján látható - a combos felbontású fotó 2012. május 4-én készült. A Boeing sajtóanyaga szerint ezen sárkányban immáron több mint 21 500 repült óra van. | Fotó: Carlin Leslie, USAF

A legifjabb B-52H itt éppen a guami Andersen légibázis betonján látható – a combos felbontású fotó 2012. május 4-én készült. A Boeing sajtóanyaga szerint ezen sárkányban immáron több mint 21 500 repült óra van. | Fotó: Carlin Leslie, USAF ,

UH-72A Lakota helikoptereket rendel Thaiföld. Az ország kérését szeptember 26-án vitte az Amerikai Kongresszus elé a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, 9 forgószárnyast, a hozzájuk tartozó kiszolgáló eszközöket, pótalkatrészeket, logisztikai támogatást és technikai dokumentációkat vásárolnának 89 millió zöldhasúért.

UH-72A Lakota | Forrás: globalsecurity.org

Az UH-72A Lakota is az EC145 típuson alapul | Forrás: globalsecurity.org ,

Október 1-én elvesztette egyik Cheetah helikopterét az Indiai Hadsereg. A repülőeszköz karbantartás utáni ellenőrző repülésre szállt fel 3 emberrel a fedélzetén, majd helyi idő szerint reggel 7:45-kor zuhant le az ország északi részében található Bareilly várostól néhány kilométerre. A személyzet mindhárom tagja életét vesztette.

A légierő sem úszta meg veszteség nélkül a napot, egyik Jaguar vadászbombázójuk szenvedett balesetet az ország nyugati óceánpartjától nem messze. A gép a Bhuj légibázisról szállt fel, majd onnan 30 km-re, Bibber falu mellett ütközött a földnek. A pilóta sikeresen katapultált és túlélte a balesetet, és szerencsére a földön sem sérült meg senki.

Felfüggesztették egy tengerbe esett amerikai tengerészgyalogos keresését az Arab-öbölben. A tengerész október elsején tűnt el a tenger vízében, miután kiugrott egy, a USS Makin Island (LHD 8) fedélzetéről felszálló MV-22B Osprey-ból. A konvertiplán hajtóműveinek teljesítménye emelkedés közben rohamos csökkenésnek indult, ezért a fedélzetén tartózkodó két tengerész a vízbe vetette magát- A pilótának sikerült visszanyernie az uralmát a repülőeszköz felett, és leszállnia a hajó fedélzetére. Az egyik tengerészt hamarosan megtalálták, ám a másiknak nyoma veszett, és egy egész napnyi kutatás után feladták a keresését.

Közös hadgyakorlatot tart a Török és az Azerbajdzsáni Légierő. A hadi játékok helyszínére az azerbajdzsáni védelmi miniszter, Zakir Hasanov vezérezredes is kilátogatott, hogy megnézze a gyakorlatok lefolyását. Török részről F-16-osok vesznek részt az eseményen, míg az azeriek a MiG-29-es és a Szu-25-ös pilótáknak biztosítanak gyakorlási lehetőséget. A hadgyakorlat október 3-án végződött.

Sikeres tesztek hajtottak végre Kínában az új DF-31B interkontinentális ballisztikus rakétával. A mobil telepítésű ICBM-nek ez volt az első tesztlövészete, melyet a Pentagon is figyelemmel követett. A kísérletet nem hivatalos források szerint a Wuzhai nagy kiterjedésű lőtéren hajtották végre, de semmilyen hivatalos információ nem került nyilvánosságra.

DF-31

DF-31 ,