|

Hamarosan újabb rakétát kaphat a Gripen

Egyre közelebb az A-Darter típusú légiharc-rakéta tesztelésének befejezése, mely után szolgálatba állhat a Denel Dynamics által fejlesztett fegyver a dél-afrikai Gripenek fedélzetén.

Ahogy arról itt a HTKA hasábjain is beszámoltunk, hogy még 2010 folyamán megkezdték az A-Darter légi tesztelését. Az azóta eltelt idő során tovább finomítottak a 20 év óta fejlesztett fegyveren, a Denel illetékesei pedig bejelentették, hogy novembertől a tesztprogram utolsó fázisa következik, melynek végén (várhatóan 2015-ben) szolgálatba állhat a rakéta a Dél-afrikai Légierőben, majd Brazíliában is, de keresik a leendő vásárlókat is.

A-Darter

A-Darter ,

Az új levegő-levegő rakéta fejlesztésében a dél-afrikai Denel Dynamics és a brazil Mectron, Avibras és Opto Electronics cégek vállaltak szerepet. Brazília részéről kikötés volt, hogy minden dél-afrikai komponenst hazai cég is le tudjon gyártani, így a brazilok által rendelt rakéták teljes mértékben hazai alkatrészekből épülnek fel. Míg a dél-afrikai és az export rakéták orrába a Denel által gyártott infrafej kerül, addig a brazilok az Opto Electronics termékét használják.

Az Opto Electronics nem ismeretlen a brazil haditechnikai iparban, a MAR-1 radar elleni rakéta, valamint a MAA-1 Piranha és MAA-1B (MAA – míssil ar-ar) levegő-levegő rakéták számára szállítottak lencséket, tükröket és közelségi gyújtókat.

Az új rakétát a Dél-afrikai Légierő (SAAF) JAS-39C/D Gripenjein és Hawk kiképzőgépein integrálják majd, míg Brazíliában az F-X2 tenderen győztes JAS-39E/F Gripen mellett az F-5BR is megkapja majd.

A-Darter Cutaway