|

Startrakétás Falconok Izraelből

Az Izraeli Légierő szeretné, ha Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázói adott esetben rendkívül rövid felszálló úthosszal is rendelkeznének.

Az Izraeli Légierő vezetése döntést hozott arról, hogy az F-16A/B/C/D és I verziójú Falconokat startrakétákkal látják el a felszállási úthossz csökkentése érdekében. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a gép törzsén alakítanak ki új rögzítési pontokat a gyorsítórakétáknak vagy a jelenlegi felfüggesztési pontok közül foglal majd el párat az új rendszer, mely így csökkentené az egy időben hordozható póttartályok/fegyverek számát. Azt azonban már tudni, hogy a repülési teszteket jövőre kezdik meg, kíváncsian várjuk az eredményt.

F-16I Soufa

A startrakétás felszállás (JATO – jet assisted take-off vagy RATO – rocket assisted take-off) alkalmazása nem újkeletű, már az 1920-as évektől kezdve kísérleteznek a segédrakéta-hajtással, mely lehetővé teszi a rövid úthosszú vagy helyből történő felszállást. A képesség fontos, hisz segítségével a nem VTOL repülőeszközök is képesek bevetésre indulni akkor is, ha a futópálya ellenséges csapásmérés következtében részben vagy teljesen használhatatlanná vált.

Start- és fékezőrakétás C-130 tesztelése: